Politiek

Gemeente Amsterdam is begonnen met ontruiming ADM-terrein

Handhavers van de gemeente Amsterdam zijn maandagochtend begonnen met het ontruimen van het ADM-terrein in het Westelijke Havengebied.

De politie wordt achter de hand gehouden voor het geval mensen niet willen vertrekken. Ze moesten eigenlijk op eerste kerstdag al weg zijn. Ook de ME zou paraat staan.

Onze verslaggever Pieter de Graag is bij het terrein aanwezig:

Alternatieve locatie

De bewoners krijgen een tijdelijke alternatieve locatie aangeboden. Een deel van de ADM’ers is hier al naartoe verhuisd. Het terrein is sinds 1997 gekraakt en er wonen ongeveer 125 mensen. Het terrein was toen in handen van de in 2003 geliquideerde Bertus Lüske.

De huidige eigenaar van het terrein Ferry Sint reageert opgelucht volgens Parool: “Het jaar begint goed voor ons. Eindelijk is het zo ver na 21 jaar.  We kunnen nu ook dit terrein verhuren.”

Beveiligers voor het terrein

Voor het terrein staan maandagochtend beveiligers zodat er niemand meer in kan. Er zijn nog steeds tientallen mensen aanwezig. Maar wel steeds meer bewoners druppelen het terrein af. Een man is met zijn fiets vertrokken. Hij heeft een trailer met spullen achtergelaten.

“Het is ontzettend intimiderend en bedreigend wat er nu gebeurt”, zegt hij. Hij heeft niet gezien dat er geweld wordt gebruikt. “Maar het is wel echt shocking. Mijn huis, mijn alles is nu daar en al mijn vrienden en familie. De afgelopen dagen was er een sfeer van saamhorigheid, maar velen waren ook gespannen. Ik hoop nog steeds dat het niet de laatste dag hier is geweest.”

ANP/Redactie