Politiek

Gemeente adviseert te liegen tegen boa's

De gemeente adviseert buurtbewoners die willen zwemmen bij de Borneokade in Amsterdam te liegen tegen boa’s. Binnenkort mag daar niet meer gezwommen worden van de rechter. “Ik zou zeker tegen een boa zeggen: ‘Ik ben er net ingeduwd en ik zwem er nu uit'”, aldus een bestuurder van Stadsdeel Amsterdam-Oost.

Een paar buurtbewoners zijn naar de rechter gestapt, vanwege geluidsoverlast. Zij zeggen gek te worden van de zwemmers en eisten een verbod. De rechter ging mee met het verhaal. Zeker omdat zwemmen in een haven eigenlijk altijd al verboden is. Het werd alleen al tientallen jaren gedoogd.

Boete: 140 euro

Binnenkort komen er borden te hangen waarop het verbod staat. Boete: 140 euro. “Dat is net zoveel als graffiti spuiten. Ik vind dat wel wat heftiger dan zwemmen in het water”, laat een zwemmer weten. Volgens de meeste buurtbewoners moet er gewoon gezwommen kunnen worden.

“Een paar mensen verpesten het voor een grote groep. Je moet hier toch kunnen zwemmen”, zegt een buurtbewoonster die fel tegen het verbod is. “We maken geluid. Klopt. Als je dat vervelend vindt dan denk ik dat je eerder zelf hulp nodig hebt dan dat er een bord moet komen.”

Handhaving

De gemeente lijkt het zelf dus ook onzin te vinden, maar regels zijn regels. Er mag officieel niet gezwommen worden. Waternet en de politie moeten gaan handhaven op het verbod. Het stadsdeel gaat daar zelf niet over.