112

Geëvacueerde bewoners Den Haag nog niet terug naar huis

Het is nog niet bekend wanneer de mensen die in Den Haag moesten worden geëvacueerd, terug kunnen naar hun huizen. Ze moesten worden geëvacueerd nadat in de Jan van der Heijdenstraat zondag een pand was ingestort door een explosie. Maandag komt hier waarschijnlijk meer duidelijkheid over, zei een woordvoerster van de gemeente.

Vooralsnog kunnen de bewoners ook niet even terug naar huis om spullen op te halen. Veel panden zijn als gevolg van de explosie instabiel en hebben schade. De brandweer en bouwinspecteurs moeten eerst kijken of de woningen veilig zijn, aldus de gemeente. Maandag wordt in kaart gebracht of de woningen veilig genoeg zijn om de bewoners kort naar binnen te laten om spullen op te halen. Als dat mogelijk is, dan zal dat onder toezicht gebeuren.

Lees ook: Sharwin na zeven uur durende reddingsactie onder puin vandaan gehaald

Na het instorten van het pand werden uit veiligheidsoverwegingen in totaal 27 huizen ontruimd. Ongeveer dertig mensen hebben de nacht doorgebracht in een hotel. Ze krijgen steun van het Rode Kruis en Slachtofferhulp.

Veel vragen

Burgemeester Pauline Krikke is maandagmorgen opnieuw op bezoek geweest bij bewoners in hun opvanglocatie. Zondag was ze er ook al. “Ik heb net als gisteravond uitgebreid met mensen gesproken. Na de eerste grote schrik dringt nu langzaam echt in alle hevigheid door wat zij hebben meegemaakt en wat hen is overkomen. En er leven veel vragen natuurlijk, bijvoorbeeld over wanneer mensen weer naar huis kunnen. Heel begrijpelijk. Samen met de hulpdiensten zullen we hen zo goed en zo snel mogelijk helpen”, aldus de burgemeester.

Lees ook: Rutte leeft mee met slachtoffers Den Haag

De politie bewaakte gedurende de nacht de woningen. Bij veel woningen liggen de ramen eruit. De straat, die maandag nog tot zeker 15.00 uur afgesloten is voor verkeer, ligt bezaaid met glas.

Informatiepunt voor bewoners

De omvang van de schade is nog niet bekend. Stichting Salvage heeft namens de verzekeraars een informatiepunt ingericht. Hier kunnen bewoners terecht met vragen over schade. Getroffenen kunnen ook zelf contact opnemen met hun eigen verzekeraar, zegt de gemeente.

Lees hier alles over de gasexplosie in Den Haag

In totaal raakten door de explosie tien mensen gewond, van wie acht naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het is niet duidelijk hoe ze eraan toe zijn. Hulpverleners haalden kort na middernacht nog een man levend uit het ingestorte pand. De man lag sinds zondagmiddag onder het puin.

De brandweer gaat ervan uit dat er een gasexplosie was, maar het is nog niet duidelijk waardoor die is ontstaan.

ANP