Misdaad

OM gaat vijf mannen niet vervolgen voor dode man in speeltuin Assen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de vijf mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 32-jarige man uit Assen niet strafrechtelijk vervolgen. De man overleed in augustus in een speeltuin in de Drentse plaats.

Justitie vindt dat het handelen van de mannen kan worden gezien als een gerechtvaardigd burgeroptreden naar aanleiding van een ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit. De man had zich vlak voor zijn overlijden schuldig gemaakt aan een zedendelict, waarbij de vierjarige dochter van een van de verdachten slachtoffer van is geworden.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: ‘Dode man in Assen was betrokken bij zedenmisdrijf in speeltuin’

Nadat de vader hiervan op de hoogte was, heeft hij de man tegengehouden. De man probeerde met zijn fiets weg te komen, waarna de twee begonnen te vechten. Bij de tweede poging om weg te komen, kwam de zedenverdachte zelf ten val.

In bedwang gehouden

De andere vier mannen die op het hulpgeroep afkwamen, hebben de man vervolgens bij zijn armen, benen en onderrug op de grond in bedwang proberen te houden tot de politie zou komen. Volgens het OM probeerden de mannen contact met hem te maken om hem rustig te houden.

Toen agenten aankwamen, zagen de mannen dat de zedenverdachte niet meer reageerde. De politie begon met reanimeren, maar de man overleed ter plekke. De vader van het meisje was niet betrokken bij het vasthouden.

Lees ook: Geen opzet bij doden man (32) in speeltuin Assen, vijf verdachten vrijgelaten

Geen dood door schuld

Het OM zegt nu dat is er geen sprake was van opzet of schuld aan het overlijden van de man. De gevolgen van de inbedwanghouding hadden de vijf mannen volgens justitie niet kunnen voorzien.

Uit het definitieve rapport van het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat de dood van de zedenverdachte kan worden verklaard door een combinatie van de inbedwanghouding, hardafwijkingen bij de man en effecten van amfetamine- en alcoholgebruik.

Tekst: ANP/Redactie