Gezondheid

Geen plek voor kinderen in ziekenhuizen, patiëntjes moeten naar de andere kant van het land

Door een tekort aan bedden is er in veel ziekenhuizen steeds vaker geen plek voor kinderen. Met als gevolg dat ouders soms ruim honderd kilometer moeten rijden om hun zieke kindje alsnog van de juiste zorg te voorzien. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde luidt nu de noodklok.

Het was flink schrikken voor Kimberley Herfst toen haar eenjarige kindje vorig jaar ineens ziek werd. “Hij heeft al astma sinds hij drie maanden is, vorig jaar kreeg hij het ineens heel benauwd en moesten we naar het ziekenhuis in Rotterdam. Zo gezegd, zo gedaan, maar bij het ziekenhuis bleek er geen bedje te zijn voor hem.”

Groningen, Gent of naar huis

Na lang wachten kreeg Kimberley drie opties voorgeschoteld. Ze kon met haar kindje naar Groningen, naar Gent of naar huis. Zou ze gaan voor die laatste optie, dan zou ze om de drie uur met haar kindje naar het ziekenhuis moeten. “Groningen was voor ons te ver, in Gent spreekt niet iedereen Nederlands, dus gingen we voor optie drie. We zijn drie dagen lang om de drie uur naar het ziekenhuis gereden voor een pufje. Het was nog maar de vraag of dat goed uit zou pakken.”

Gelukkig woonde Kimberley destijds vlakbij het ziekenhuis en ging het haar zoontje goed af. Maar toen ze vanochtend las dat ziekenhuizen wederom kampen met een tekort aan bedden, werd ze toch nerveus. “Hij is nu namelijk ook weer verkouden. Ik dacht: laat hem alsjeblieft nu geen astma-aanval krijgen. Je weet niet wat er in zo’n geval gaat gebeuren en waar je dan heen moet. We hopen echt dat het goed komt.”

Het zeventiende ziekenhuis dat werd gebeld

Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, deelt die zorg. “Als je kind nu spoedeisende hulp nodig heeft, kan het zomaar zo zijn dat je ver moet rijden om je kind de nodige zorg te kunnen bieden. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat mensen naar België moeten rijden. Dat is zeer uitzonderlijk, maar het is wel gebeurd.”

De voorzitter is zelf kinderarts in een ziekenhuis in Tiel en heeft het in de praktijk zien gebeuren. “Ik werd laatst gebeld door een collega uit een ziekenhuis in Hoofddorp die op zoek was naar een plek voor een patiëntje. Wij bleken het zeventiende ziekenhuis dat ze belde. Gelukkig hadden wij een bedje beschikbaar.”

De oorzaak van het tekort aan bedden is volgens Illy tweeledig. Enerzijds is het aantal kinderen dat het RS virus heeft, gestegen. Anderzijds heerst er een tekort aan kinderverpleegkundigen. “Daardoor moeten ziekenhuizen noodgedwongen bedden sluiten.”

Beeld: Unsplash