Geen leerkrachten beschikbaar? Zet dan Cynthia voor de klas

Fulltime lesgeven kan en mag Cynthia Everduin niet, maar ze doet het wel met veel plezier: gemiddeld vier uur per week de leerlingen van het Nova College in IJmuiden de fijne kneepjes van het scheepvaart-vak bijbrengen. En het college maakt graag gebruik van haar kennis, omdat scholen tegenwoordig enorm zitten te springen om leerkrachten. De titel van Cynthia? Hybride-docent.

Als het aan de VVD ligt, kunnen kunnen onbevoegde techniekdocenten binnenkort gewoon lesgeven. Dit om het grote lerarentekort tegen te gaan, dat natuurlijk ook speelt op de middelbare scholen en op het mbo. Nu zijn de regels volgens de regeringspartij nog heel strikt, en dat moet veranderen.

Hybride-docent

Door Cynthia nu ‘hybride-docent’ te noemen mag de school haar voor de klas zetten. Je moet haar zien als een soort gastdocent: niet meer dan vier uur per week. Naast haar werk op het Nova College werkt ze ook gewoon als manager SSHEQ (Safety, Security, Health, Environment & Quality) bij Bock Maritiem. “Ik werk hier in blokken. Een paar maanden op de zaak, een paar maanden lesgeven. Eigenlijk moet je het zien als detacheren. Mijn werkgever detacheert mij aan de school” zegt Cynthia enthousiast. “Het is echt enorm leuk werk, en het voelt eigenlijk helemaal niet als werk!”

Ook al heeft Cynthia dan geen officiële bevoegdheid om les te geven, wel denkt ze dat ze haar leerlingen iets kan bijbrengen: “Omdat ik ook regelmatig terugkeer naar de praktijk kan ik de leerlingen echt goed zaken vanuit de praktijk leren.  Ze steken er echt wat van op. Dat zie ik ook vooral terug in de toetsen. Als ik dan hun antwoorden zie dan denk ik ‘ja, zo heb ik het ook echt uitgelegd!”

Zonder andere leerkrachten

Het vak dat Cynthia aan haar leerlingen doceert, is ‘Scheepvaartwetgeving’, waarbij je de regelgeving aan boord en tijdens de bouw van een schip onder de knie krijgt. Ze mag alleen voor de klas staan, zonder toezicht van andere leerkrachten. “Scheepvaartwetgeving, ja, dat is echt mijn baan. Ik heb daar bij Bock dagelijks mee te maken. Dus ik denk zeker dat ik de leerlingen wel wat bij kan brengen ja, ha ha!”

De VVD wil dan ook deze ervaring, zoals die van Cynthia, makkelijker ‘voor de klas krijgen’. De Kamer praat woensdag over het lerarentekort.