Weer & Verkeer

Geen hitterecord Deelen, wel ruim 40 graden in Gilze-Rijen

Het KNMI liet zojuist weten dat de temperatuur in het meetstation in Deelen toch niet is opgelopen tot bijna 42 graden. In een eerdere tweet zou volgens het meetstation de temperatuur in het Gelderse Deelen  zijn opgelopen tot 41.7 graden.

Het kwik bij het officiële KNMI-meetstation bij Arnhem zou namelijk in veel te korte tijd twee graden zijn gestegen. Nu blijkt dat dus niet te kloppen. Het KNMI heeft een back-up meting gedaan in de buurt van Deelen en die liet andere resultaten zien. ”Daarom kan de eerdere meting uit Deelen niet als feit worden gezien”, dat vertelt KNMI-woordvoerder Josine Camps tegenover Hart van Nederland.

40 graden

Het hitterecord van woensdag is wel verbroken. In Gilze-Rijen tikte het kwik rond 14:50 uur de 40.4 graden aan. Daarmee is het nu al warmer dan het record van woensdag. Toen werd het in Eindhoven 39.3 graden.

Lees ook: Warmste 25 juli ooit gemeten

Volgens het KNMI stijgt de temperatuur de komende paar uur nog wel, dus het is nog onzeker hoe hoog de temperatuur oploopt in het zuiden van het land.

Twijfels

Weerman Piet Paulusma twijfelde ook aan de hoge meting in Deelen. “Ik vind het meer dan logisch dat het KNMI de 42,1 onderzoekt. Als je kijkt naar de andere meetstations en de hoge temperatuur die in korte tijd is behaald.”