Sport

Zandvoort verboden voor auto's tijdens Formule 1: 'Racefans kunnen beter op de fiets'

Racefans die van plan zijn om volgend jaar met de auto naar de GP van Zandvoort te gaan denken maar beter aan een plan B. Als het aan de organisatie ligt moeten bezoekers met het openbaar vervoer, de fiets of te voet.

Dat blijkt uit een raadsinformatiebrief van de gemeente Zandvoort. De gemeente heeft besloten om auto’s van bezoekers niet toe te laten in Zandvoort.

Parkeren

De partijen werken onder meer aan een bereikbaarheidsplan. Tijdens de Grand Prix willen de partijen parkeren alleen mogelijk maken voor bestemmingsverkeer, de organisatie en betrokkenen rond de Dutch GP. Het overige autoverkeer moet zoveel mogelijk ‘afgevangen worden dichtbij de A4, A5. Waar de P+R-terreinen zullen komen, is nog niet duidelijk.

Bezoekers worden aangemoedigd om in de buurt van Zandvoort te overnachten, zodat zij met de fiets naar het circuit kunnen. Er komt een camping en de organisatie heeft bovendien een optie genomen op meer dan 8000 hotelkamers in de regio.

Openbaar vervoer

Dan is er ook nog het openbaar vervoer. Raceliefhebbers die niet in de buurt overnachten kunnen met de trein of bus gaan. De organisatie laat weten dat een onderzoeksbureau momenteel aan het uitzoeken of het mogelijk is om extra treinen te laten rijden. Hier volgt eind augustus meer informatie over.

Over de exacte datum van de race is nog geen duidelijkheid. De organisatie gaat uit van maximaal 125.000 personen per dag. Dit betreft alle aanwezige personen, dus ook bijvoorbeeld personeel en teams.