Politiek

Gedode Albanees Lato had eigen leger in achtertuin

Festim Lato, de van oplichting beschuldigde Albanees die onlangs levenloos werd aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal, hield er in het Gelderse dorpje Afferden een eigen legertje op na.

De gemeente en politie zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de militaire activiteiten. ”De enige signalen die wij kregen hadden betrekking op overbewoning” aldus een woordvoerder van de gemeente Druten, waar het dorpje Afferden onder valt.

De politie zegt dat zij enkel op kunnen treden op grond van de wet. ”Het is niet verboden om in uniform rond te lopen, te marcheren of te salueren. Zolang de wet niet wordt overtreden, heeft de politie geen wettelijke basis om op te treden”, aldus een woordvoerder van de politie.

Lees ook: Dode in Nigtevecht is Albanees Festim Lato

Lato was de zelf uitgeroepen president van Chameria, een grensregio in Albanië en Griekenland die onafhankelijkheid nastreeft. Hij deed weinig moeite om zijn privéleger in Gelderland verborgen te houden. Tijdens een recente viering van de onafhankelijkheidsdag van Albanië vond er zelfs een heuse militaire parade plaats in de achtertuin van Lato’s woonboerderij aan de Kerkdam in Afferden.

Oplichting

De door een misdrijf om het leven gekomen Festim Lato (43) werd afgelopen week postuum beschuldigd van oplichting door meerdere slachtoffers en voormalige zakenpartners die naar eigen zeggen voor miljoenen euro’s het schip in gingen.

Oud-medewerker

Hart van Nederland sprak met een oud-medewerker van Lato. Hij is verschillende keren op de boerderij geweest en maakte van dichtbij mee hoe Lato de militaire operatie leidde.

ANP/Redactie