Opmerkelijk

Frans (61) haalt als eerste Europeaan 7e dan in bijzondere Koreaanse verdedigingssport

Een unieke prestatie van de 61-jarige Frans van Boxtel uit Uden. Hij heeft de zevende dan behaald in de Koreaanse zelfverdedigingssport Hanmudo. En daarmee is Frans de enige in Europa met deze rang. De Koreaanse grondlegger van de sport kwam hoogstpersoonlijk naar Nederland om het examen dit weekend bij Frans af te nemen.

Grootmeester dr. He-Young Kimm vond de vechtstijl eind jaren tachtig eigenhandig uit, waarna hij Van Boxtel vroeg zich in de sport te bekwamen. En dit weekend was het dan zover. Hart van Nederland zocht hem op om dit bijzondere moment met Frans te vieren.

Hanmudo is een vechtsport die nog het meeste lijkt op Hapkido, maar ook veel leent uit andere Oosterse vechtkunsten. De sport draait voornamelijk om het pareren van trappen en stoten, maar ook aanvallen met een mes of stok. Sterker nog, Van Boxtel moest voor zijn examen zelfs meswerpen en handboogschieten.

Hanmudo sinds 1993

“Ik beoefen de sport sinds 1993”, vertelt Van Boxtel opgetogen. “Tot nu toe ben ik voor ieder examen afgereisd naar Amerika. Het leek me mooi om dr. Kimm voor mijn zevende examen te vragen hierheen te komen, zodat ook mijn leerlingen kennis met hem konden maken.” Het maakte de vechtsportleraar flink gespannen. “Ik had slapeloze nachten voor dit examen!”

Lees ook: Burney is blind, maar wel Jiu Jitsu-leraar: ‘Dit is echt een mijlpaal’

Het hele proces duurt behoorlijk lang. Na het behalen van zijn zesde dan moest hij zes jaar wachten tot hij dit examen mocht doen. Om zijn achtste dan te behalen moet hij zelfs zeven jaar wachten.

60 kilo afgevallen

Frans van Boxtel viel 60 kilo af en zette alles op alles om zo ver te komen. Ondanks zijn leeftijd, hij is inmiddels 61, merkt hij nog ieder jaar vooruitgang. “Ik ben zeker beter geworden. De kennis van de sport gaat steeds verder, je kunde wordt steeds breder.”

Zo kent hij het menselijk zenuwstelsel inmiddels behoorlijk goed. “Ik kan iedereen naar de grond krijgen, zonder daar veel kracht voor te gebruiken.”