112

Frans redde meisje uit brandende woning in Helmond: 'Je moet naar buiten, snel!'

Een autobrand die zondagnacht flinke schade heeft aangericht aan auto’s en huizen in De Ruiterstraat in Helmond, had heel anders af kunnen lopen als buurtbewoners niet hadden ingegrepen.

Een van hen, Frans Muys, redde een meisje uit een woning waar de vlammen tegen de gevel sloegen. “Ik ben haar slaapkamer in gerend”, vertelt hij. “Ik heb haar wel volgens mij schrikbarend wakker gemaakt, want ze dacht in eerste instantie dat ze overvallen werd.” Tijd om uit te leggen wat er aan de hand is, had Frans niet. Hij riep naar haar: “Je moet naar buiten, snel!”

Lintje

Verderop in de straat werden ondertussen twee nietsvermoedende bewoners door twee jongens uit hun woning gehaald. Een heldenactie, vindt de buurt. “Die verdienen gewoon een lintje, alle twee”, zegt een buurtbewoner. De politie gaat er van uit dat het vuur is aangestoken en is op zoek naar getuigen en camerabeelden.

Lees ook: Woningen zwaar beschadigd door autobrand Helmond

De buurt is woest over de brandstichting. “Je zet gewoon andermans leven op het spel”, zegt een buurtbewoonster. “Zo’n klootzak moeten ze maar eens helpen. En flink ook, want je brengt andere mensen in gevaar”, vertelt een andere bewoner.