Sport

FOX Sports straft Van Basten voor nazigroet: 8 hele minuten niet op televisie

Voormalig voetballer Marco van Basten wordt gestraft voor zijn nazigroet van afgelopen weekend. Zijn werkgever FOX Sports doet een hele week geen beroep op hem. Afgelopen weekend was hij acht hele minuten aan het woord.

Het lijkt een behoorlijk straf: een week lang neemt FOX Sports geen diensten af van Van Basten, tegenwoordig analist bij de zender. Als je terugkijkt op afgelopen week, is de straf niet heel zwaar, blijkt uit een toetsing van Hart van Nederland.

Acht minuten aan het woord

Marco van Basten kwam vorige week acht minuten en negen seconden aan het woord op de zenders FOX Sports. Het enige programma waarin de geboren Utrechter optrad, was het meer dan drie uur durende De Eretribune.

Vanwege de vele reclameblokken, voetbalflitsen en andere tafelgasten was Van Bastens bijdrage marginaal. Zijn straf geldt dus voor een hele week, maar in de praktijk is het voor ongeveer acht air time-minuten.

Deze week spelen AZ, PSV en Feyenoord in de Europa League. Het was de bedoeling dat Van Basten zou aanschuiven bij de wedstrijdbeschouwingen. Daarmee zou zijn air time wel wat langer zijn dan acht minuten.

Van Basten maakte excuses

Tijdens het live-uitzending van De Eretribune riep Van Basten ‘Sieg Heil’ na een interview met de Duitse trainer Frank Wormuth van Heracles Almelo. Hij verklaarde zelf dat het ging om een grap.

In een reactie zegt FOX Sports dat het de financiële vergoeding die Van Basten deze week zou krijgen, doneert aan een goed doel. Dat wordt het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, ter bevordering van de kennis over de Tweede Wereldoorlog. Het exacte bedrag is niet bekend.

De oud-voetballer en oud-trainer heeft inmiddels zijn excuses gemaakt en accepteert de consequenties. Op 7 december keert hij terug aan tafel bij De Eretribune op FOX Sports.