Gezondheid

Forse toename psychische klachten zorgpersoneel door personeelstekort en werkdruk

Steeds meer personeel in de zorg heeft last van psychische klachten. In de afgelopen vier jaar steeg het aantal medewerkers dat psychische zorg ontving met veertig procent. Vooral jonge werknemers onder de 25 jaar hebben last van psychische klachten.

Dat blijkt uit een analyse door ledencollectief IZZ. Dat collectief voor zorgpersoneel beheert de de gegevens van 210.000 zorgmedewerkers bij 385 instellingen. In 2018 ontving bijna zeven procent van de medewerkers psychische zorg. Vier jaar eerder, in 2014, was dat nog slechts 4,7 procent.

Negatieve spiraal

De forse toename van het aantal zorgmedewerkers dat psychische hulp krijgt is voor een groot deel te wijten aan de personeelstekorten in de zorg. Medewerkers belanden daardoor in een “negatieve spiraal”. “Wat wij veel terughoren van onze ­leden, is dat er geen vet meer op de botten zit”, legt Anouk van Arve van IZZ uit in Trouw. “De werkdruk gaat omhoog, waardoor mensen uitvallen. Daardoor verslechtert het werkklimaat en vallen nog meer mensen uit.”

Vooral jonge medewerkers zijn de dupe. Een op de tien medewerkers onder de 25 jaar ontving vorig jaar psychische zorg. Bij jongeren die werkzaam zijn in de langdurige zorg ligt dat percentage op dertien procent. Steeds vaker zouden jongeren door de personeelstekorten al op hun eerste werkdag de verantwoordelijkheid krijgen over een hele afdeling.