Sport

Formule 1-superfans: 'Dit is mijn passie, hobby en mijn alles'

In een nieuwe wekelijkse videoserie bezoeken we superfans van de Formule 1 en Max Verstappen. Deze week gaan we met Dennis Burgersdijk naar het circuit waar in mei de race gehouden gaat worden.

Hij weet nog niet of hij er in mei volgend jaar ook bij gaat zijn. “Het is heel spannend. Het wordt een van de grootste feesten die ik maar kan bedenken. Zandvoort is zo uniek. Dit kan alleen maar daar. Formule 1 is mijn passie, hobby en mijn alles.”

De fan uit Den Haag reist vaak mee met het circuit. Zo was hij onlangs nog bij de race in Oostenrijk. “Oostenrijk was echt geweldig. Ik ben op de donderdag heen gevlogen en op maandag weer terug. De hele opbouw er naar toe was al feest. Al die tribunes in het oranje. Dat is super.”

Lees ook: Verstappen liefhebber van Hockenheim: ‘Veel Nederlanders en goed weer’

Verstappen-effect

Sportsocioloog Agnes Elling vindt het opvallend om te zien hoeveel Nederlanders op dit moment fan zijn van de Formule 1. “Het is anders dan met voetbal of wielrennen. Dat kunnen mensen namelijk echt zelf doen. Dat gaat niet zo makkelijk bij Formule 1. Mensen houden dan echt puur van de snelheid.”

Dat Max Verstappen het goed doet in de Formule 1 heeft volgens Elling ook effect. “Er zijn genoeg Formule 1 fans die het sowieso leuk zullen vinden. Maar dat Max Verstappen meedoet geeft wel een extra dimensie. Voor een aantal mensen zal dat gevoel minder zijn als Max niet meedoet. Het helpt natuurlijk wel om de aandacht vast te houden.”

Lees ook: De tickets van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020 komen eraan

Tatoeages

Dennis heeft een collectie met spullen die met Max Verstappen te maken hebben. “Deze kaart heeft Max voor mij geschreven. Hij weet dat ik een derde tatoeage laat zetten als hij ooit wereldkampioen wordt. En dat schrijft hij ook op de kaart.”

De Hagenees weet nog niet of hij ook kaarten voor de race heeft weten te bemachtigen. “Maar ik ga er alles aan doen om erbij te kunnen zijn.”

Dennis is zichtbaar geëmotioneerd als hij op het circuit loopt. “Het geluid, de geur van het rubber als de coureurs door de bochten komen. Dit is super.”