Lifestyle & Entertainment

Fans Michael Jackson demonstreren tegen docu in Hilversum

Enkele tientallen fans van Michael Jackson hebben op het Media Park in Hilversum gedemonstreerd tegen vertoning van de documentaire ‘Leaving Neverland’. De VPRO zendt die vrijdagavond uit. In de documentaire beschuldigen twee mannen Jackson van seksueel misbruik in hun jeugd.

De demonstranten menen dat de Amerikaanse zanger onschuldig is, dat de mannen in de film aantoonbaar liegen en dat de docu een eenzijdig beeld geeft, zonder wederhoor. Ze droegen foto’s van Jackson en posters met de teksten ‘Facts don’t lie, people do’ en ‘Heal the world’.

Billboards

Uit protest tegen de uitzending hebben de fans ook geld ingezameld waarmee twee grote billboards langs de snelwegen A5 bij Amsterdam en A4 bij Hoofddorp zijn betaald. Daarop is een foto van Michael Jackson te zien met het woord ‘innocent’ over zijn mond geplakt, en de tekst ‘Michael Jackson is onschuldig, ken de feiten’.

VPRO-directeur Lennart van der Meulen zegt de zorgen van de demonstranten te begrijpen, maar is van mening dat de documentaire deugt. ”De maker heeft een invalshoek gekozen. Hij heeft iedereen gesproken en daarom kloppen de feiten”, zei hij voor de ANP-camera.

Visie

Een woordvoerder van de fans zegt dat hij aan de VPRO heeft gevraagd of hij zijn visie mag geven tijdens de voor- en nazit rond de uitzending. Ook kan hij er naar eigen zeggen voor zorgen dat Brandi Jackson, een nicht van de overleden popartiest, tijdens het programma een telefonische verklaring geeft.

Het lijkt erop dat de omroep daar geen gehoor aan zal geven. Volgens een woordvoerster is er voor, tijdens en na de uitzending een livegesprek onder leiding van Janine Abbring. Daarin ,,wordt context gegeven en wordt gepraat over de impact van de documentaire”. Wie de gasten zijn, wil ze niet zeggen.

ANP