112

Familie neergestoken jongen Drachten: 'Hij vecht voor zijn leven'

De 15-jarige jongen die zondagavond in Drachten op straat werd neergestoken ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat zegt zijn familie tegen Hart van Nederland.

Familie en vrienden zijn vol verdriet over wat zich zondagavond afspeelde aan de Zuidkade. De jonge inwoner van Drachten werd voor de deur van café Pietje Bel neergestoken en moest worden gereanimeerd. “Het is een jongen met een hart van goud,” zegt een vriendin. “Onbeschrijflijk gewoon.” “Meestal gebeuren zulke dingen in Groningen of Leeuwarden,” zegt een ander. “Dit had ik niet in Drachten verwacht.”

Lees ook: Politie pakt twee jonge verdachten op na steekpartij Drachten

Neef doet verhaal

Op Facebook doet een neef van het slachtoffer zijn verhaal over de gebeurtenissen van zondagavond. Ook hij was betrokken bij het opstootje met de politie, en voelt dat mensen op sociale media de verkeerde conclusies trekken over de ruzie met de agenten. “Wat zou jij doen als je ambulance en politie ziet en je oom je vertelt dat je lieve kleine neefje van 15 is neergestoken? Ja, ik zal iets geroepen hebben van wie heeft hem gestoken, moet een agent je dan meteen weg willen meppen?”

De neef zegt dat hij misschien anders had moeten reageren, maar dat hij reageerde vanuit zijn emotie. Hij geeft toe een agent te hebben geslagen en gaat zich daarvoor melden bij het bureau. “Maar het gaat hier niet om mij,” vertelt hij aan Hart van Nederland. “Mijn neefje ligt in kritieke toestand op de intensive care te vechten voor zijn leven, het draait voor mij nu alleen om hoe het met hem gaat en dat hij het overleeft.” (Tekst gaat verder onder afbeelding)

Opvallend jonge daders

Twee jongens van 14 en 15 jaar oud zijn opgepakt voor de steekpartij. “Een opvallende jonge leeftijd waarmee we te maken hebben,” zegt politiewoordvoerder José van Gijssel. De jongens komen uit Drachten en Gorredijk en zijn meegenomen naar het politiebureau om te worden verhoord.

Het 15-jarige slachtoffer is na de steekpartij overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij sindsdien op de intensive care ligt. Volgens de familie liep de vader van het slachtoffer een hoofdwond op.

Na de steekpartij was de sfeer grimmig. Woedende omstanders die wilden weten wat er was gebeurd richtten hun boosheid op de politie. Een agent liep daarbij een gebroken neus op.