F1-Superfans: 'Circuit Zandvoort is in verval geraakt'

In deze wekelijkse videoserie bezoeken we superfans van de Formule 1 en Max Verstappen. Deze week geeft autohistoricus Peter Helbach een rondleiding in het automuseum Louwman in Den Haag.

Helbach’s passie voor auto’s heeft een ver verleden. “Sinds de middelbare school ben ik gefascineerd geweest door snelle auto’s.” Helbach heeft zelf ook geraced. “Ik racede met de olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.”

‘Buitengewoon snel’

In het museum vertelt hij over raceauto’s uit de vorige eeuw. “Dit is een auto uit 1903. Hij kon buitengewoon snel rijden met maar liefst 120 kilometer per uur. De normale auto’s van die tijd reden 30 kilometer per uur.”

Helbach vindt de deelname van Max Verstappen schitterend om te zien. “Max is een racer, hij blijft onder alle omstandigheden kalm. En hij kan onwaarschijnlijk goed sturen. Maar ik ben niet geïnteresseerd in de Formule 1 omdat Verstappen het nu zo goed doet.

‘Zandvoort heeft rijke geschiedenis’

De historicus heeft gemengde gevoelens over de populariteit van de Formule 1 van dit moment. “Als Nederland, of een Nederlander meedoet aan de Formule 1, dan worden mensen opeens enthousiast. Zonder eigenlijk zich te  verdiepen in de geschiedenis van het evenement.”

Terugdenkend aan alle races die zich op Zandvoort hebben afgespeeld begint Helbach te glunderen. “het circuit van Zandvoort heeft een hele rijke geschiedenis. Er hebben zich daar door de jaren heen prachtige races afgespeeld.”

Wel denkt hij dat het circuit van Zandvoort behoorlijk opgeknapt moet worden voordat de race kan beginnen volgend jaar mei. “Er heeft zich sinds 1985 geen Formule 1 race meer afgespeeld op dit circuit. Het is een beetje in verval geraakt zou je kunnen zeggen.”

Dat de race nu terugkomt naar de Noord-Hollandse kustplaats is een goed teken volgens Helbach.”De grote evenementen gingen aan het circuit voorbij. Dus het is heel erg mooi dat er nu weer een Formule 1 race komt. ”