Weer & Verkeer

'Extreem drukke' ochtendspits verwacht: hier gaan de bouwers actievoeren

Ga je deze ochtend de weg op, houd dan rekening met grote files. Boeren en bouwers houden woensdag vanaf 07.00 uur langzaamaanacties op snelwegen in het hele land.

De ANWB verwacht een “extreem drukke” ochtendspits door de acties en ook Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan rekening te houden met de protestacties.

“Niet alleen op snelwegen, maar vooral op het onderliggend wegennet zal het verkeer flink worden gehinderd door aanwezigheid van tractoren en ander langzaam rijdend verkeer,” waarschuwt de ANWB.

Lees ook: Dinsdagavond vond er een verrassingsprotest plaats bij het Binnenhof, kijk hier de beelden

Boeren sluiten aan bij bouwers

De protestacties zijn een initiatief van de Stichting Bouw in Verzet. Zij hebben boeren opgeroepen om zich bij de acties aan te sluiten, nadat de rechter dinsdag had beslist dat boeren niet de bevoorrading van supermarkten mogen platleggen.

Inmiddels hebben honderden boeren laten weten inderdaad mee te zullen doen. Omdat niet bekend is waar de acties precies zullen plaatsvinden, is het niet duidelijk hoe druk het precies op de weg gaat worden.

Lees ook: Boerenorganisaties sluiten akkoord met kabinet, waarom gaan ze dan toch nog actievoeren?

Waar voeren de bouwers actie?

Bouw in Verzet heeft een aantal plaatsen aangewezen waar ze in de ochtend willen verzamelen om vanaf daar verder te trekken. Het gaat om Alkmaar, Apeldoorn, Assen, Berkel en Rodenrijs, Born, Helmond en Tilburg, meldt de actiegroep op Facebook.

Daar willen de bouwers om 06.00 uur verzamelen, waarna ze instructies krijgen en vanaf 07.00 uur de weg op zullen gaan.