Dieren

Extra voer en water voor paarden Oostvaardersplassen

De paarden in de Oostvaardersplassen krijgen tijdens deze gloeiendhete dagen extra veel water en fris hooi van de boswachters van Staatsbosbeheer. Het gaat om de paarden die in een speciale vangweide staan. De konikpaarden in het park kunnen over het algemeen wel goed tegen de hitte, laat Staatbosbeheer weten.

Lees ook: Vijf actievoerders opgepakt bij Oostvaardersplassen na openbreken hek

De dieren staan al bijna twee maanden in een speciale vangweide. De bedoeling was dat ze zouden worden overgeplaatst naar een natuurgebied in Wit-Rusland. Maar die verhuizing heeft vertraging opgelopen door administratieve problemen. Wanneer de kudde paarden dan wel vertrekt is niet bekend.

Lees ook: Konikpaarden pas eind van de winter wet uit Oostvaardersplassen

‘Vorige zomer konden de paarden schuilen tegen de zon in een bos, maar dat deden ze niet. Ze kozen er zelf voor op de open vlakte te blijven, waar ze een briesje kunnen opvangen’, aldus Staatsbosbeheer.

Lees ook: Paar honderd betogers bij demonstratie tegen beleid Oostvaardersplassen

Actievoerders vinden dat er voor de dieren afdakjes moeten worden gebouwd of beschutting moet worden aangebracht. Maar volgens Staatsbosbeheer is dit niet nodig, omdat de paarden, herten en runderen in het gebied wilde dieren zijn en zich aanpassen aan de weersomstandigheden.