112

'Extra beveiliging na moord op Wiersum vraagt grote inspanning agenten'

Politiebaas Erik Akerboom doet een “klemmende beroep” op agenten om de beveiliging mogelijk te maken van tientallen personen en locaties na de moord op advocaat Derk Wiersum. Volgens hem zullen de maatregelen extra druk leggen “op de roosters en daarmee op de operatie”.

”Ik realiseer me dat we – niet voor het eerst – een groot beroep doen op collega‚Äôs. Maar het is wel een klemmend beroep: de rechtsstaat staat onder druk”, aldus Akerboom. “We zetten alles op alles om betrokkenen bescherming te bieden en te zorgen dat de rechtsgang kan worden vervolgd.”

Krappe bezetting

Voorzitter Rob den Besten van de Centrale Ondernemingsraad (COR) laat weten achter de maatregelen te staan. “We kunnen niet anders”, aldus Den Besten. Hij vraagt zich wel af welk werk de politie tijdelijk moet laten liggen, omdat er al sprake is van een krappe bezetting.

Volgens bronnen van de NOS zouden twintig tot dertig mensen extra worden beveiligd. Het gaat om onder meer rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij het proces tegen Ridouan Taghi of zaken die daaraan gerelateerd zijn.

Extra beveiliging zowel zichtbaar als onzichtbaar

De extra beveiliging is zowel zichtbaar als onzichtbaar. Bij sommigen is een camera geplaatst. Bij anderen surveilleert de politie vaker in de straat. Ook zijn er mensen die 24 uur per dag persoonsbeveiliging krijgen van de DKDB. Dat is de dienst die onder meer bescherming biedt aan leden van het Koninklijk Huis en aan PVV-leider Geert Wilders.

Hoe lang de veiligheidsmaatregelen van kracht blijven, is onduidelijk. Dit hangt af van de ernst van de dreiging en het strafrechtelijk onderzoek naar de moord op Wiersum.

Minister Ferd Grapperhaus kondigde vorige week al aan te laten onderzoeken wat nodig is om advocaten “veilig en ongestoord” hun werk te laten doen.