112

Explosief gevonden voor café in Veenendaal, horecatent eerder beschoten

In Veenendaal is in de nacht van woensdag op donderdag een handgranaat gevonden. De bom is inmiddels onschadelijk gemaakt en weggehaald. Het café waar het explosief werd neergelegd, is eerder beschoten.

Het voorwerp werd rond 04.00 uur aangetroffen door een beveiliger op het plein in de Utrechtse stad. Daarop zette de politie de wijde omgeving af.

Nadat onderzoek uitwees dat het om een handgranaat ging, heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het explosief veiliggesteld en afgevoerd. Sporenonderzoek volgde, waarna het plein rond 07.00 uur weer werd vrijgegeven.

De politie vermoedt dat de bom rond 01.45 uur door een onbekende man voor het café aan de Markt is geplaatst. Het gaat waarschijnlijk om een man met een tenger tot normaal postuur. Hij had een donkerkleurige jas, donkere broek en donkere schoenen aan. Ook droeg de verdachte lichtkleurige handschoenen.

Brandstichting en beschoten

Volgens De Gelderlander zou het gaan om café Het Dak van de Markt. In de horecazaak is vorige week, in de nacht van 10 op 11 september, nog brand gesticht.

Ook is het pand vorig jaar meerdere keren beschoten. Zo troffen agenten in de nacht van 26 op 27 augustus kogelgaten in de ramen aan na meldingen van geloste schoten. Ook werden er hulzen op straat gevonden.

De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de verschillende zaken en bekijkt mogelijke verbanden. De politie roept mensen die meer weten over de zaak op contact op te nemen via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.


Foto: ANP