Opmerkelijk

Expat wil Westertoren zwijgen opleggen: 'Waarom zou je over een 400 jaar oude klok gaan zeiken?'

Het verzoek van een expat om de klok van de Westertoren ’s nachts niet meer te laten luiden, stond woensdag op de agenda voor gemeenteraadsvergadering van het politieke bestuur van de hoofdstad. De man is onlangs in de Amsterdamse binnenstad gaan wonen, maar schroomt niet om meteen al te tornen aan een belangrijke traditie.

Dat zorgt voor verbolgen reacties bij ras-Amsterdammers. “Waarom zou je over een klok zeiken die al bijna 400 jaar bestaat? Als je er niet aan went is het je plekkie niet, moet je lekker wegwezen!”, vindt een Amsterdamse. Een andere stadsgenoot is het daar roerend mee eens. “Ik ben 110% Amsterdammer, wat mij zo opvalt; we hebben alleen maar last van mensen die hier pas komen wonen. Ze gaan naast een café wonen en dan gaan ze klagen over het geluid. Als je boven een viswinkel gaat wonen moet je ook niet klagen dat het naar vis ruikt!”

Bonaventurakerk ‘s nachts stil

In Woerden voelen ze de pijn van zo’n klacht al, daar is na 126 jaar de klokken van de Bonaventurakerk het zwijgen ‘s nachts opgelegd, nadat een net ingetrokken inwoonster daarover had geklaagd. Op dit moment liggen de klokken bij een speciale maker, die ervoor gaat zorgen dat ze ‘s nachts niet meer zullen slaan.