Misdaad

Burgemeester Aboutaleb biedt excuses in zaak Hümeyra

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft zijn spijt betuigd aan de familie, betrokkenen en school van Hümeyra voor de gang van zaken rond haar dood. Het 16-jarige meisje werd vorig jaar doodgeschoten door haar stalker. De Rotterdamse raad wilde dinsdag weten wie verantwoordelijk is en hoe de aanpak van stalking wordt verbeterd.

Aboutaleb zei zich als burgemeester verantwoordelijk te voelen en “het tot in zijn tenen te voelen”. “Ik zeg bij dezen sorry. Dat doe ik niet graag, maar ik doe het uit overtuiging. Omdat een mensenleven heen is gegaan dat misschien te redden was, als het systeem waar ik mij verantwoordelijk voor voel beter zou hebben gehandeld.”

Lees ook: ‘Bekir E. geeft Hümeyra zelf de schuld’

Eerder trokken politie en justitie al het boetekleed aan. Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie bood de familie van het meisje persoonlijk zijn excuses aan.

Lees ook: Hulpverleners lieten Hümeyra compleet in de kou staan, blijkt uit onderzoek

Uit het rapport van de Inspectie van Veiligheid en Justitie, die Hümeyra’s dood onderzocht, blijkt dat de politie, het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland ernstig tekort zijn geschoten in de aanpak van de stalking en dat de samenwerking tussen de instanties gebrekkig was.

ANP