Opmerkelijk

Er zijn er 43.837 jarig, hoera, hoera!

Het was je de afgelopen weken misschien al wel opgevallen bij familie, vrienden en collega’s: er lijken bovengemiddeld veel mensen jarig te zijn, zo na de zomervakantie. En dat klopt ook, sterker nog: vandaag is de dag waarop de meeste Nederlanders hun verjaardag vieren.

Deze week ontkom je dan ook bijna niet aan de traktaties in de klas of op kantoor, met 25 september volgens het CBS als absolute hoogtepunt: er zijn vandaag 43.837 jarige jobben en jetten.

En voor wie geen zoetigheid meer kan zien, is het nog even doorbijten: ook aankomend weekend en maandag vieren nog veel mensen hun verjaardag.

September is sowieso een drukke maand voor taartenbakkers en bloemisten. In de herfstmaand zijn er gemiddeld 42.300 mensen per dag jarig. Ter vergelijking: in de donkerste maand van het jaar zijn er dagelijks ‘maar’ 38.700 jarigen.

Negen maanden eerder…

Maar waarom zijn er vandaag dan zoveel Nederlanders jarig? Het blijft natuurlijk een beetje gissen, maar één verklaring ligt voor de hand. Reken maar terug: negen maanden geleden was het 25 december. Inderdaad: Eerste Kerstdag.

Het is donker buiten, de open haard knettert op de achtergrond en we zitten gezellig met familie en vrienden aan tafel te smikkelen van een uitgebreid diner. En waarom die knusheid ‘s avonds dan niet meenemen naar de slaapkamer?

Het gevolg zien we ieder jaar terug: een klein geboortegolfje aan het eind van september.

Jarig vandaag, maar met Kerst…

Andersom zijn er op 25 december juist relatief weinig mensen jarig: er zijn slechts 35.056 kerstkinderen. Alleen op Nieuwjaarsdag vieren nog minder mensen hun verjaardag, schrikkeldag 29 februari niet meegerekend. Vreemd is dat niet, omdat er tijdens de feestdagen geen geplande bevallingen zijn.

Benieuwd met hoeveel mensen jij je verjaardag deelt? Je kunt het opzoeken in deze handige tabel die het CBS heeft gemaakt. Voor de cijfers is alleen gekeken naar mensen die in Nederland zijn geboren.

Foto: Pexels