112

Enschedese advocaat beschoten vanuit rijdende auto, zwaargewond afgevoerd naar ziekenhuis

Een Nederlandse advocaat is vanuit een rijdende auto neergeschoten in het Duitse Gronau. Dat gebeurde op de Losserstrasse, enkele honderden meters over de grens bij Enschede.

Het slachtoffer, de 43-jarige Philippe Schol, is volgens de Duitse politie zwaargewond geraakt. Het zou gaan om een advocaat gespecialiseerd in onder meer ondernemingsrechtelijke en juridische dienstverlening. Zijn advocatenkantoor in Enschede kan geen commentaar geven op de schietpartij.

Schol buiten levensgevaar

Het gaat volgens de politie waarschijnlijk om een ruzie in de privésfeer. “De achtergronden van de aanval zijn op dit moment nog niet bekend, maar we hebben aanwijzingen dat gericht werd geschoten op de man uit Gronau”, verklaart de officier van justitie in Münster.

De man werd meerdere keren beschoten vanuit een witte auto met Nederlands kenteken. Daarin zouden meerdere mensen zitten. De daders zijn nog niet gearresteerd. Duitse en Nederlandse agenten zijn met een klopjacht bezig. De straat is nog steeds afgezet.

Philippe Schol is inmiddels buiten levensgevaar, zegt Carl Luttikhuis tegen Hart van Nederland. Hij de deken van de orde van advocaten in Overijssel. Volgens Luttikhuis is de advocaat in zijn bovenbeen geschoten.

Advocaat werd bedreigd

Voor de schietpartij is er volgens Luttikhuis een melding gedaan dat Schol werd bedreigd. Dat bevestigt ook minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Zowel de Nederlandse als de Duitse autoriteiten wisten ervan. Er zijn daarom maatregelen getroffen, laat de minister weten.

De politie onderzoekt of het motief voor het neerschieten van advocaat Philippe Schol te maken heeft met een eerder schietincident bij een sportschool in het Twentse Losser. Die werd vorige maand beschoten.

Link met beschieting sportschool?

Schol bracht begin dit jaar vermoedens naar buiten dat de vestiging van sportschool Olympic Gym in Hengelo zou worden gebruikt om drugswinsten wit te wassen. De advocaat was curator bij het faillissement van deze sportschool.

In een schuur bij het huis van de sportschoolhouders werd een wietplantage aangetroffen. De andere vestigingen, waaronder die in Losser, gingen later failliet.

De voormalige sportschoolhouder, die nu in Oost-Europa woont, ontkent iets te maken te hebben met het neerschieten van Schol. Dat laat zijn advocaat aan Hart van Nederland weten. Ook de huidige eigenaar van de sportschool in Losser zegt niet betrokken te zijn.

Redactie/ANP