Enorme toename wespennesten zorgt voor gevaarlijke situaties

In juli hebben zo’n 6000 mensen melding gemaakt van een wespennest bij De Bestrijdingsbrigade, een landelijk bedrijf op het gebied van ongediertebestrijding en preventie. Volgens directeur Martijn Wijbenga heeft zijn bedrijf handenvol werk. “We halen dagelijks zo’n 200 wespennesten weg, terwijl dit er vorig jaar 130 per dag waren.”

De brigade schrijft de toename toe aan de twee extreem warme en droge zomers op rij en de afgelopen zachte winter. Dat zou een versterkend effect hebben op het aantal nesten en de groei en ontwikkeling daarvan.

Volgens Wijbenga belooft ook augustus, de traditionele wespenmaand, een drukke periode te worden. “De aanvragen blijven maar binnenstromen. En dit is slechts het begin. In de komende weken worden de nesten massaal verlaten en ontstaan er grote plagen van agressieve wespen. Dat is pas een probleem.”

Levensgevaarlijk

De wespenoverlast is niet alleen lastig, maar in sommige gevallen ook levensgevaarlijk. Zo ondervond Gert Piening uit Ommen. Hij wilde de tuin sproeien, toen hij op een wespennest ging staan. “Ik zakte weg in een mollengang en plotseling werd ik veel gestoken op mijn benen”, vertelt hij.

Lees ook: Oudere man gereanimeerd na aanval door zwerm wespen in Lexmond

Omdat hij zoveel steken had, kreeg hij een allergische reactie en belandde hij in shock in het ziekenhuis. Gert overleefde de aanval maar net.