Gezondheid

Elf ziekenhuizen in financiële problemen, extra geld hard nodig

Elf Nederlandse ziekenhuizen hebben het financieel moeilijk. Zij krijgen een onvoldoende in het jaarlijkse onderzoek van accountant BDO naar alle 64 ziekenhuizen in Nederland.

Volgens het rapport zitten onder meer het HagaZiekenhuis in Den Haag, het Zaans Medisch Centrum in Zaandam en het Medisch Centrum Leeuwarden in de problemen.

Wachtlijsten en personeelstekort

Het onderzoek gaat over 2018. Over het algemeen stonden de Nederlandse ziekenhuizen er toen iets beter voor dan een jaar eerder. “Ondanks deze kleine verbetering is het gevreesde zorginfarct niet tegengehouden. Het operationele resultaat stond onverminderd onder druk”, aldus BDO. Het account maakt zich zorgen. Ziekenhuizen krijgen minder investeringen, maar ze hebben juist extra geld nodig.

“De zorgvraag blijft toenemen en zet de betaalbaarheid steeds meer onder druk.” reageert BDo verder nog. “De wachtlijsten lopen op en er zijn personeelstekorten. Duurzaam betaalbare en uitvoerbare zorg is nog lang niet in zicht.”

Zes ziekenhuizen krijgen een 10 van BDO. Dat zijn het Amphia Ziekenhuis (Breda en omgeving), Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk), Laurentius Ziekenhuis (Roermond), Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Máxima Medisch Centrum (Eindhoven) en Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam).

Lees ook: OM eist 2 jaar cel tegen ex-directrice van failliet Slotervaartziekenhuis