Misdaad

OM eist vijf jaar cel en tbs tegen vader die Bredase baby Rivano zou hebben mishandeld

Het OM eist vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Kevin van den B. die zijn baby in november 2017 zodanig zou hebben mishandeld dat het kindje overleed.

Het jongetje, dat Rivano heette, overleed aan bloedingen onder het hersenvlies en aan het netvlies. Dit zou vermoedelijk zijn veroorzaakt door hardhandig schudden. Bovendien was de tongriem van het kind zodanig gescheurd dat de tong bijna los in de mond lag. De mishandeling zou hebben plaatsgevonden op 18 november.

Omdat het kind niet meer ademde, belde Van den B. de hulpdiensten. Twee dagen later overleed het kindje in het ziekenhuis door de hersenschade.

Lees ook: ‘Vader van overleden baby Rivano was vaak agressief’

Hersenletsel

Van den B. heeft altijd ontkend dat hij zijn kind mishandelde. De officier stelde echter dat het niet anders kon dan dat hij het wel deed. “In de tijd dat moeder boodschappen deed, moet hij zodanig met de baby hebben geschud dat er hersenletsel optrad. Er zijn geen aanwijzingen dat de moeder iets heeft gedaan.” De officier zei dat het niet duidelijk is welk geweld er is gebruikt bij de mond.

Vanwege psychische problemen moet Van den B. ook worden behandeld, vond de officier. “Hij heeft geen inzicht in zijn problemen en wil zich niet laten behandelen. Daardoor zie ik kans op herhaling.” Om die reden eiste ze tbs met dwangverpleging.

Lees ook: Vader dode baby Rivano wilde niet naar huisarts ondanks stuiptrekkingen

Huiselijk geweld

Van den B. is al eerder veroordeeld voor huiselijk geweld. Hij heeft volgens de psycholoog die hem onderzocht een probleem met het beheersen van zijn agressie. Daarnaast is hij volgens dat onderzoek impulsief en egocentrisch.

Rivano werd zes weken na de geboorte met spoed uit huis geplaatst, omdat er blauwe plekken werden gezien. Twee maanden voor zijn dood mocht hij weer bij zijn moeder wonen. In die tijd zou de verdachte zich heel gewelddadig hebben gedragen, liet de moeder dinsdag voorlezen uit haar slachtofferverklaring. “Kevin was agressief en ik was bang voor hem.”

Donderdag komt de advocaat van Van den B. met zijn pleidooi.

ANP