Eindexamens van start voor 217.000 middelbare scholieren

Ruim 217.000 middelbare scholieren beginnen donderdag aan het centraal schriftelijk eindexamen. Havoleerlingen trappen af met filosofie en wiskunde. Voor vmbo’ers staan donderdag Nederlands en biologie op het programma en voor vwo’ers, Grieks en scheikunde.

Ruim de helft van de examenkandidaten (112.663) zit op het vmbo, meer dan 62.000 op de havo en ruim 42.000 op het vwo.

De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 23 mei. Drie weken later, woensdag 12 juni, horen leerlingen of ze zijn geslaagd of niet. Leerlingen die examens missen of ze niet halen, kunnen van 17 juni tot en met 20 juni in de herkansing.

Klachtenlijn

Net zoals in voorgaande jaren, heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ook weer een klachtenlijn geopend, waar scholieren kunnen klagen over te moeilijke examens of foutieve vragen. De scholierenorganisatie kreeg vorig jaar minder klachten over het eindexamen dan in voorgaande jaren. De teller bleef steken op 177.000, een jaar eerder waren dat er ruim 189.000.

Lees ook: Van Bijsterveld bij LAKS aan de lijn

Vorig jaar deden zo’n 211.500 leerlingen examen in het voortgezet onderwijs. Van hen slaagde 92 procent.

Opluchting na eerste examens

Op de openbare middelbare school het RSG Slingerbos in Harderwijk is het volle bak vandaag. De mavo-leerlingen beginnen op de eerste dag met het examen biologie. “We gingen met zenuwen van huis, maar het was eigenlijk echt een makkie”, reageren ze terwijl ze na de examens naar buiten komen druppelen.

Voor de havo is het vandaag flink rekenen met wiskunde A en B en de vwo leerlingen moeten wijs worden uit het scheikunde examen. Morgen is het tijd voor examen Nederlands. “Het eerste wat ik doe is het examen door bladeren. Ik hoop dat we goed genoeg hebben geoefend”, zegt docente Nederlands Anne Boek van het RSG Slingerbos. “Ik leef echt met mijn leerlingen mee, ik gun ze de wereld. Ik hoop dat het ze allemaal lukt om te slagen”.

De opluchting na dag één van de landelijke examens in Harderwijk is in ieder geval van de gezichten af te lezen, maar het is nog lang niet klaar. “Het is mijn ergste nachtmerrie om te zakken”, zegt een van de leerlingen. De schriftelijke examens duren tot en met 23 mei.