Politiek

Een zee aan zonnebloemen om slachtoffers te herdenken: 'Het is nog maar zo kort geleden'

Vijftien inwoners verloor Hilversum in de ramp met MH17. Het sloeg een diep gat in de gemeente. Er prijken dan ook overal zonnebloemen door de hele stad.

Vanaf elke rotonde wuift de gouden gloed je toe. De zaden kreeg burgemeester Pieter Broertjes een aantal jaar geleden vanuit Oekraïne, rechtstreeks uit het rampgebied. Woensdag worden de laatste 15 zonnebloemen geplant bij het MH17 monument in het Dudok park.

“Als een schaduw draag je het verdriet mee”

“Het is nog maar zo kort geleden. Het is pijnlijk om te kijken naar een zonnebloem die mijn zoon symboliseert en die daar stil staat te staan.” zegt Thomas Schansman. Zijn zoon Quinn stapte vijf jaar geleden op 18-jarige leeftijd in het vliegtuig naar Kuala Lumpur. “Ze zeggen dat dit soort verdriet moet slijten, maar kan het ook slijten? Ik omschrijf het aan anderen altijd als een schaduw die je altijd bij je draagt, maar op sommige dagen, als je de goede kant op staat, dan zie je ‘m soms niet”.

Steun vanuit de gehele gemeente

De betrokkenheid van Hilversum is groot. Er verzamelen zich vandaag vele Hilversummers bij het monument. Ook voor hen is het belangrijk de nabestaanden te kunnen steunen. Burgemeester Broertjes heeft altijd contact met de nabestaanden gehouden. De ontmoetingen waren vaak confronterend. “Het is niet te bevatten wat die mensen hebben meegemaakt. Ze zijn ook een onderdeel van mijn leven geworden.”

In één klap

Riet Martens verloor in één klap haar dochter en diens gezin. De steun vanuit de gemeente betekent ontzettend veel voor haar. “Ik verloor mijn dochter, schoonzoon en m’n drie kleinkinderen. Dat blijft voor altijd bij je. Er ontstaat een gat en dat verandert je ook erg als persoon, maar het helpt als je ziet dat zo veel mensen meeleven. Absoluut.”