Duncan Laurence naar Israël voor Songfestival

AMSTERDAM (ANP) – Zanger Duncan Laurence, die Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival met het nummer Arcade, vertrekt maandag naar Israël. Voor de Nederlandse zanger begint daarmee zijn songfestivalavontuur nu echt.

Tegen de middag stijgen Duncan en de rest van de Nederlandse delegatie van Schiphol op om enkele uren later in Tel Aviv, de plaats waar dit jaar het Eurovisiesongfestival wordt gehouden, aan te komen. Zijn eerste repetities zijn dinsdag. Dan zal Nederland ook een eerste glimp krijgen van hoe zijn act eruit ziet. Tot nu toe is daar nog niets over bekend.

Zaterdag staat een tweede repetitie op het programma, waarna zondag de officiële openingsceremonie volgt. Duncan kan daarna rustig toeleven naar de eerste halve finale op 14 mei. Een dag later treedt hij op voor de jury en op 16 mei vindt de tweede halve finale plaats. Duncan komt daarin als 16e van de achttien deelnemers het podium op.

Of Duncan de finale van het liedjesfestijn, zaterdag 18 mei, haalt moet dan blijken, maar volgens de bookmakers is zijn halvefinaleshow nog slechts een formaliteit. De Nederlander is al sinds maart een van de topfavorieten voor de eindoverwinning.

Organisator European Broadcasting Union (EBU) heeft laten weten de actuele situatie in Israël nauwlettend in de gaten te houden, nu het geweld tussen Israël en Gaza is opgelaaid. De afgelopen dagen werden over en weer raketten afgevuurd. De songfestivalrepetities gaan wel gewoon door. Een songfestivalconcert dat zaterdag zou plaatsvinden in Modi’ien werd echter afgeblazen vanwege de onrust.