Misdaad

Veel minder drugsafval gedumpt: aantal gevallen binnen jaar gehalveerd

Drugscriminelen laten steeds minder vaak synthetisch drugsafval achter. Na jaren van toename is het aantal dumpingen dit jaar met maar liefst de helft afgenomen.

In de eerste zes maanden van 2019 stuitte de politie 74 keer op gedumpt drugsafval. Dat is een halvering ten opzichte van vorig jaar: toen ging het nog om 151 gevallen tussen januari en juli. De daling blijkt uit nieuwe cijfers die de politie woensdag heeft vrijgegeven.

Door het riool gespoeld

De halvering is opmerkelijk omdat het aantal opgerolde drugslabs en opslaglocaties voor synthetische drugs nagenoeg gelijk is gebleven. De politie vermoedt dat het afval vaker door het riool wordt gespoeld en in putten en oppervlaktewater wordt geloosd.

Ook treft de politie steeds meer drugsafval aan in gebruikte drugslabs. De synthetische restproducten worden opgeslagen in onder meer containers, vaten en mestputten. In de grafiek hieronder zie je het aantal dumpingen van drugsafval per provincie over een periode van vijf jaar.

Drugsafval vooral in Brabant

Het meeste drugsafval werd gevonden in de provincie Noord-Brabant. Daar ging het om 34 gevallen. Ook in Limburg (12), Zuid-Holland (10) en Gelderland (9) vonden relatief veel dumpingen plaats. Friesland en Groningen bleven gevrijwaard van de synthetische troep.

Lees ook: Theo ruimt de troep op die drugsgebruikers achterlaten in Glanerbrug

De afgelopen jaren nam het aantal dumpingen van synthetisch drugsafval sterk toe. In 2014 ging het nog om 159 gevallen. Vier jaar later was dit bijna verdubbeld tot 292.

Foto: ANP