Misdaad

Duizenden mensen lopen mee tijdens stille tocht voor slachtoffers Utrecht

De eerste deelnemers aan de stille tocht in Utrecht komen aan op het 24 Oktoberplein. Daar leggen ze witte en rode bloemen neer bij de herdenkingsplek waar maandag de aanslag plaatsvond die drie mensen het leven kostte.

De gemeente schat dat er in totaal zo’n 16.000 mensen meelopen. Ook langs de route stonden er veel toeschouwers.

Behalve familieleden liepen er ook veel vrienden en vriendinnen van de slachtoffers mee. Ook voor hen was deze avond zeer aangrijpend.

Artikel gaat verder onder de video:


Niet alleen mensen uit Utrecht lopen mee in de tocht. Uit het hele land zijn er mensen gekomen om hun steun en medeleven te betuigen voor de slachtoffers en nabestaanden.

De hele livestream is hieronder terug te zien:

Ongeveer 16.000 mensen liepen mee met de stille tocht in Utrecht

Kijk terug: duizenden mensen liepen mee met de stille tocht voor de nabestaanden van de schietpartij in Utrecht.

Posted by Hart van Nederland on Friday, March 22, 2019

Utreg buigt nooit

De stille tocht begon rond 19.15 uur op het Jaarbeursplein. Via de Graadt van Roggenweg en de Weg der Verenigde Naties leidt de tocht naar het 24 Oktoberplein. Supporters van FC Utrecht dragen een groot spandoek mee met daarop de tekst Utreg buigt nooit.

Artikel gaat verder onder de video:


Als teken van verbroedering gingen de supporters van FC Utrecht op het 24 Oktoberplein naast het spandoek van de moslimgemeenschap staan. Op het spandoek van moslimgemeenschap staat de tekst: ”Moslims vrede met de mensheid. U en wij nakomelingen van Adam”.

Artikel gaat verder onder de video:


Lees ook: Burgemeester Utrecht: ‘Tocht is bedoeld als bemoediging en troost’

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, premier Mark Rutte en Justitieminister Ferd Grapperhaus liepen mee in de tocht, net als de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Pauline Krikke van Den Haag. ”Heel indrukwekkend en emotioneel”, noemde Rutte de stille tocht na afloop.

Artikel gaat verder onder de video:


Bloemenzee

Veel mensen hadden bloemen bij zich, die ze aan het einde van de stille tocht op het 24 Oktoberplein neerlegden. De organisatie had specifiek gevraagd om rode en witte bloemen, de kleuren van de Utrechtse vlag. En dat hebben de bloemenkiosken gemerkt.

Machteloosheid

De reden om mee te lopen met de tocht varieert per persoon. De een heeft een van de slachtoffer gekend, de ander woont in de buurt. Een Utrechtse vrouw van Somalische afkomst, die vrijdagavond meeliep in de stille tocht, zat maandag kort voor de aanslag nog in dezelfde tram. ”Ik moet er niet aan denken wat die mensen hebben meegemaakt in een tram met de deuren dicht. Wat een machteloosheid moeten zij hebben gevoeld”, zei ze.

De eerste dagen heeft de 33-jarige vrouw de tram gemeden. ”Ik kom uit een oorlogssituatie. Ik heb jaren geleerd te vertrouwen dat je in dit land veilig bent en dan blijkt dat niet zo te zijn. Nu ben ik hier. Dat had ik dinsdag nog niet gedurfd. Mensen beschikken over veerkracht.”

Signaal

Ook topman Pier Eringa van ProRail liep mee in de stille tocht. Een van de drie mensen die om het leven kwam door de schietpartij was een 49-jarige Utrechter die bij de spoorbeheerder werkte. ”Een zeer gewaardeerde collega is wild uit onze organisatie weggerukt. Het verleden kunnen wij niet veranderen, maar met dit soort stille tochten geeft de samenleving toch een signaal dat wij dit geweld niet willen. Heel indrukwekkend”, zei Eringa.

ANP/Redactie