Politiek

Duizenden boeren op weg naar Den Haag, eerste files op A2 en A28

Uit alle hoeken van het land zijn vannacht boeren naar Den Haag vertrokken. Ze protesteren vandaag tegen het landbouwbeleid. “We zijn er klaar mee dat we overal de schuld van krijgen. We worden als speelbal gebruikt wanneer politici het goed uitkomt,” zegt Mark van den Oever, een van de organisatoren.

Naar verwachting komen er tussen de tien- en vijftienduizend demonstranten naar het Malieveld. Daarvan worden er zo’n vijftienhonderd op de trekker verwacht. Vanuit de provincies Friesland, Groningen en Overijssel zijn de agrariërs maandagnacht al vertrokken.

Op de A2 en A28 ontstonden dinsdagochtend voor 06.30 uur al de eerste files vanwege de protesten. Zo stond er op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht al 40 kilometer file door de langzaam rijdende boze boeren.

‘We zijn opnieuw de gebeten hond’

In de provincie Brabant zijn veel boeren om 5:00 uur op de trekker gestapt. Ook Henk en Lisette van Oosterhout uit Made zijn onderweg naar de protestactie in Den Haag. “Wij boeren zijn opnieuw de gebeten hond. We zijn er helemaal klaar mee.”

Lees ook: Bijna heel Nederland schaart zich achter protesterende boeren

Henk en Lisette hebben een melkveehouderij met zo’n negentig koeien. “We willen vandaag laten zien dat het menens is, want als we voor de helft moeten inkrimpen, hebben we geen bestaansrecht meer.”

Eisen boeren

Ook organisator Mark den Oever hoopt vandaag gelijk te halen in Den Haag. “Voor ons zijn er een aantal dingen belangrijk: we gaan niet krimpen in vee en we willen fatsoenlijk landbouwbeleid, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Verder willen we dat de nertsveehouderij fatsoenlijk wordt gecompenseerd en dat er in heel de stikstofproblematiek eerst goed onderzoek gedaan wordt in plaats van zomaar wat te roepen.”

Beeld: Koen Laureij