Politiek

Duitse automobilisten hebben het met ons te doen: 'Mogen jullie nog maar 100 rijden?'

De ophef over het plan van het kabinet om de maximumsnelheid overdag te verlagen naar 100 kilometer per uur, dreunt nog steeds na. Ook bij onze oosterburen is er met verbazing gereageerd op de maatregel. Zo kopte de Duitse krant de Bild donderdag ‘rot-maatregel’, zoals Rutte het zelf omschreef.

Weggebruikers in Nederland mogen binnenkort ‘maar’ maximaal 100 kilometer per uur op de snelweg rijden. Goed voor de kwetsbare natuur, want minder stikstofuitstoot in de omgeving. Maar net over de grens in Duitsland liggen er ook beschermde natuurgebieden en daar rijden de oosterburen gewoon, zonder snelheidslimiet, langs. ”Of we medelijden hebben met jullie? Ja hoor, een klein beetje”, lacht een Duitse automobilist. ”Ik zou niet met jullie willen ruilen.”

‘100 kilometer per uur is echt te langzaam’

Maar volgens een andere Duitse automobilist zijn we van harte welkom als we even flink op het pedaal willen trappen. ”Als je een nieuwe auto hebt gekocht en je wil testen wat ie in zijn mars heeft dan kun je dat beter hier uitproberen. Als je maar honderd mag haal je niet alles uit de auto.”

In Duitsland werd een plan van de Groenen om de maximumsnelheid te verlagen naar 130 kilometer per uur kort geleden juist nog weggestemd. Maar ondanks dat zijn de Duitse automobilisten wel te spreken over een snelheidsbeperking zoals in Nederland. Maar slechts 100 kilometer per uur is toch echt te langzaam voor de meeste.

Bij snelheidsbeperkingen denken de Duitsers hier vooral aan niet harder dan 120 kilometer per uur. ”100 kilometer per uur is wel echt langzaam. Vooral als je ergens snel heen wil en er is niets aan de hand op de weg, dan zie ik het nut niet. Als je zo langzaam moet rijden, krijg je na een paar kilometer toch misschien jeuk aan je voet.”