Politiek

'Dubbel zoveel jongeren naar Halt voor zwaar vergrijp'

Het aantal jongeren dat vanwege een zwaar vergrijp terechtkomt bij Halt is in zes jaar tijd verdubbeld. Het gaat dan om zaken als mishandeling, bedreiging en hacken.

Dat meldt NRC vrijdag op basis van cijfers van Halt, het bureau dat verantwoordelijk is voor de bestrijding van jeugdcriminaliteit. Tot 1 december van dit jaar werden 3718 jongeren door het Openbaar Ministerie (OM) naar de dienst gestuurd vanwege een ernstig vergrijp.

In 2014 had dertien procent van de jongeren een zwaar vergrijp gepleegd toen zij naar Halt werden gestuurd. Dit jaar is dat aantal gestegen naar een kwart van alle Halt-zaken.

Geen rechter, maar Halt

Zwaardere vergrijpen werden voorheen bestraft via het OM of de kinderrechter. Tegenwoordig besluit de officier van justitie steeds vaker om dit soort misdrijven zonder inmenging van de rechter via Halt te laten verlopen. De afwikkeling verloopt dan sneller en zo wordt een strafblad voorkomen.

Naast het aantal zware zaken neemt ook de complexiteit van de zaken toe, zegt directeur Janet ten Hoope van Halt. Jongeren komen vaker uit probleemgezinnen en hebben vaker een lichte verstandelijke beperking. Ook het aantal jongeren dat in de knel zit met zichzelf en naar Halt moet, lijkt toe te nemen, volgens haar.

Redactie/ANP