Gezondheid

Drukte van jewelste bij ambachtelijke slager na listeriabesmetting: 'Dit is slecht voor de hele branch'

Normaal loopt het zaterdagochtend en middag ook wel lekker door bij slager Evers in het hartje van het centrum in Arnhem. Maar vandaag is het extra druk en dat is te danken aan de listeriabacterie.

Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat zeker drie mensen zijn overleden en een vrouw een miskraam kreeg na het eten van voorverpakte vleeswaren die waren besmet met de listeriabacterie. Supermarkten en groothandels hebben hun producten teruggehaald. Met veel lege schappen als gevolg. ”Je hoort de klanten er wel over, maar ik krijg niet de indruk dat zij zich er erg druk om maken, nu maken mensen zich hier niet snel druk ergens over”, lacht slager Peter Hupkes. ”Ik kan op basis van een dag nog niet zeggen of wij al extra omzet hebben gedraaid. Maar het loopt altijd wel lekker door, wij verkopen altijd wel heel veel vlees”.

Het is volgens de slager slechte reclame voor de hele branch. ”Het is natuurlijk niet het eerste probleem dat slagers in korte tijd hebben gehad”, benadrukt Hupkes. ”Eerst hadden we fipronil en nu dit. Helemaal slecht voor ambachtelijke slagers is het niet want wij profiteren er juist van.”

Ook Janet Hupkes is van het nieuws geschrokken: ”Het is echt heel erg. Een boel klanten hebben al gezegd dat ze blij zijn dat ze altijd bij ons hun vlees halen, dan heb je dit soort problemen niet”.

Ambachtelijke stukje vlees heeft zijn prijs

Ook klant van het eerste uur, Rina is  geschrokken van het nieuws: ”Ik ben altijd al tegen de massaproductie van vlees geweest en dit is ook een van de redenen. Het kan niet altijd goed gaan als je op grote schaal vlees verwerkt en verpakt.” Zij is ook van mening dat er echt iets aan gedaan moet worden want ”het kan niet zo langer.” Rina komt al jaren bij de ambachtelijke slager en blijft dat ook zeker doen. ”Het is wel iets duurder maar een ambachtelijke stukje vlees moet zijn prijs hebben.”

Een andere klant die net de winkel binnen komt lopen heeft vanochtend al het vlees in zijn koelkast uit voorzorg maar in de prullenbak geslingerd. ”Alles ligt in de bak, hier halen we zo wat vlees en straks op de markt kaas halen” vertelt de man. ”Wij komen eigenlijk elke week bij de ambachtelijke slager, hier weet je wat je koopt”, is de man van mening. ”Bij de Jumbo of een andere supermarkt moet je nog maar kijken wat je daadwerkelijk naar binnen werkt.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat het Nederlandse bedrijf Offerman de bron is van besmettingen met de listeriabacterie. De toezichthouder heeft het bedrijf onmiddellijk opgedragen maatregelen te nemen.