Gezondheid

Drugsproblemen bij GGZ Boxtel: 'Jongeren gaan clean instelling in en met drugsprobleem eruit'

Het zou al langer flink mis zijn bij GGZ-instelling De La Salle in Boxtel. Dat melden meerdere ouders wiens kinderen in de instelling behandeld worden aan Hart van Nederland. Zondagavond werden zes jongeren onwel na xtc-gebruik in de instelling.

Eén van de moeders die anoniem hun verhaal doen bij Hart van Nederland, zegt dat ze al meerdere klachten heeft ingediend over drugsgebruik op de afdelingen. Haar zoon zat ruim vier jaar De La Salle. De afdeling waar haar zoon zat zou in mei al zijn opgeheven vanwege het gebrek aan stabiele leiding en de drugsproblematiek. ”Rond de instelling lopen veel ongure types die drugs dealen voor de cliënten. Jongeren gaan clean de instelling in en komen er met drugsproblematiek weer uit”, laat de moeder weten.

Lees ook: Zes jongeren onwel na gebruik xtc-pillen bij jeugd-GGZ instelling in Boxtel

‘Drugs tot aan deur gebracht’

Een andere moeder die anoniem wil blijven ziet ditzelfde beeld. ”Mijn dochter ontwikkelde daar enorme drugsproblemen waar ze nog voor in therapie is. Als cliënten er om vragen wordt de drugs tot aan de deur gebracht”, laat ze weten. Ook zouden drugscontroles worden aangekondigd.

Lees ook: Jongeren buiten levensgevaar na slikken xtc-pillen bij jeugdinstelling Boxtel

Slecht aan toe

Zes jongeren uit de instelling werden zondag met spoed naar het ziekenhuis overgebracht nadat ze onwel waren geworden. Ze hadden vermoedelijk xtc gebruikt. Eén van de cliënten was er slecht aan toe, maar die is inmiddels buiten levensgevaar.

De La Salle is een orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum voor voornamelijk jongeren tussen de 6 en 23 jaar. Doorgaans hebben zij een licht verstandelijke beperking gecombineerd met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek.

Reactie burgemeester

In een reactie op de gebeurtenissen laat burgemeester Fons Naterop weten dat het onderzoek van de politie nog volop bezig is met het onderzoek. Ook vraagt de burgemeester om de jongeren en het personeel rust te gunnen. “Dan kan het personeel van De La Salle zich weer volledig richten op de zorg van haar bewoners.”

Beeld: SQ Vision