Misdaad

Drama voor snackbareigenaren IJmuiden, buurt komt in actie na zeven overvallen

Het echtpaar Jianping Jiang en Xiaofeng Zhao heeft het flink te verduren. Hun snackbar in IJmuiden werd deze week voor de zevende keer overvallen. Buurtbewoners steken het stel een hart onder de riem en halen geld op.

“We hebben ruim 920 euro opgehaald”, vertelt buurvrouw Ilona Rijs. Ze zette de inzamelingsactie op met een vriendin. “Het blijkt dat heel IJmuiden meeleeft met deze mensen. Het zijn keiharde werkers.”

IJmuiden in de bres

Zelf zou ze er na zeven overvallen wel klaar mee zijn. “Ik denk niet dat ik er dan nog zou staan. Maar zij moeten wel, het is hun brood. Het gezin moet ook onderhouden worden.”

Jianping en Xiaofeng zijn verrast door de vele reacties die deze week binnenkwamen. “Ik heb de hele week bloemen gekregen, veel te veel bloemen”, vertelt Jianping. “We hebben geen vaas meer over, we hebben emmers moeten gebruiken. Ik ben zo blij. De mensen in IJmuiden zijn zo lief.”

Dader achterna met keukenmes

De overvaller kon niets buitmaken in de snackbar en probeerde er met de kassa vandoor te gaan, zo is te zien op camerabeelden. De kassa liet hij in zijn vlucht meerdere keren vallen, waardoor de kassa nu kapot is. “We moeten een nieuwe kopen, alweer. De vorige keer moest dat ook al.”

Jianping’s man Xiaofeng is de vele overvallen helemaal zat. “Hij wil niet dat iedereen hier zo makkelijk geld kan weghalen, anders blijven ze komen. Hij is de overvaller achterna gerend met een keukenmes.”

Stoppen is geen optie

Het echtpaar van Chinese afkomst zou de overvallen het liefst vergeten. Jianping houdt het niet droog als ze over de situatie praat. “Ik heb geleerd dat je er niet te veel over moet nadenken. Anders kun je geen normaal leven meer krijgen. Ik moet het vergeten en sterk zijn. Ik wil niet meer bang zijn.”

Het liefst zouden Jianping en Xiaofeng stoppen met de snackbar, maar dat is geen optie. “Ik kan de winkel niet verkopen, ik moet zorgen voor een heel gezin. Mijn moeder van 80 woont nu ook bij ons. Als we stoppen, hebben we geen geld meer en geen brood.”

Met het geld dat is opgehaald, gaan Jianping en Xiaofeng een nieuwe kassa kopen. De man die ze voor de zevende keer de stuipen op het lijf jaagde, is nog niet gepakt. De politie is op zoek naar mensen die iets hebben gezien van het voorval.