Opmerkelijk

Dragqueen Jennifer Hopelezz’ missie: discriminatie door taxichauffeurs moet stoppen

Dragqueen Jennifer Hopelezz wil dat discriminatie door taxichauffeurs stopt, en onderneemt actie door de intentieverklaring ‘discriminatievrije taximarkt’ in het leven te roepen. Hij is zelf al twee keer geweigerd door een taxichauffeur. “Dit is Amsterdam, dit is Nederland!” zegt hij verontwaardigd. “We moeten ons veilig kunnen laten vervoeren in Amsterdam. Het is toch belachelijk dat je niet in een taxi kan stappen?”

Jennifer’s verklaring is in juli door Uber, de Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisaties, ViaVan en Koninklijk Nederlands Vervoer, de gemeente Amsterdam en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam ondertekend. In deze intentieverklaring staat onder andere dat chauffeurs ten allen tijden op discriminatie aangesproken worden en hulp krijgen bij het voorkomen en bestrijden van discriminatie, dat bij het signaleren van discriminatie passende maatregelen worden getroffen en dat elke organisatie een persoon aanwijst die de bewustwording onder de chauffeurs gaat vergroten.

‘Bang voor drags’

Helaas mocht de intentieverklaring niet voldoende baten. Twee weken geleden werd Jennifer wederom geweigerd, deze keer door een taxichauffeur van Uber. “Het was midden op de dag, ik was niet dronken, ik heb me goed gedragen. Volgens mij was hij gewoon bang voor mij of voor drags. Hij weigerde naar me te kijken en luisterde niet en het raam ging dicht. Daar sta je dan op de Dam, op je hakken en hoe kom je naar huis? Dat is heel frustrerend, een hele nare ervaring.”

Maak melding

Daarop maakte hij een video waarin ze een oproep doet aan taxichauffeurs om geen discriminerend gedrag te vertonen en hen bewust te maken van hoe het voelt om te worden gediscrimineerd. Ook roept hij slachtoffers op iedere keer wanneer zij worden gediscrimineerd dit vooral te melden bij Meldpunt Discriminatie. “Je moet er iets mee doen!”, benadrukt ze. “Je moet er melding van maken. Anders verandert er niks en blijft het probleem hetzelfde.

De video is vanaf maandag online te bekijken.