Gezondheid

Nieuwe test met donorbloed redt honderdduizenden konijnen van de dood

Met een nieuwe test uit donorbloed kunnen koortsverwekkende stoffen in geneesmiddelen zonder inzet van proefdieren op veiligheid worden getest. Dat meldt Sanquin. Wereldwijd worden per jaar 400.000 konijnen gebruikt voor die test, die daarna overlijden.

Sanquin, de organisatie die verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening in Nederland, heeft een laboratoriumtest als alternatief voor test op konijnen ontwikkeld. Deze test, de Monocyte Activation Test (MAT), bootst de afweerreactie (de veroorzaker van koorts) optimaal na.

Bloeddonoren

De afweercellen voor de MAT worden gewonnen uit donorbloed. De donors worden speciaal hiervoor opgeroepen. Zij doneren vroeg in de ochtend, en nog dezelfde dag zuivert Sanquin de afweercellen (monocyten) uit de donatie en prepareert ze voor de test. Elke donatie die hiervoor wordt gebruikt, spaart zo’n vijfhonderd konijnenlevens, aldus Sanquin.

Lees ook: Honderdduizenden minder proefdieren nodig door aanpassing richtlijn

“Je meet koorts in een petrischaaltje”, zegt projectleider Eelo Gitz. “De laboratoriumtest maakt gebruik van een specifieke menselijke afweercel. Die wordt actief als het geneesmiddel een koortsverwekker bevat. De nieuwe test vindt dus koortsverwekkers zonder proefdieren.”

ANP
Foto: Pexels