Opmerkelijk

Dokter springt in de bres voor doodzieke Hugo: 'De bureaucratie vermorzelt hem'

Grote verontwaardiging over een ernstig zieke man die geen professionele zorg krijgt. Hugo is 30, heeft verschillende aandoeningen en kan niets anders dan platliggen in een donkere kamer. Hij heeft geen familie en zorginstanties en gemeentes wijzen naar elkaar.

Dokter Robbert Kamerling springt nu in de bres voor de zieke man.

Lees ook: Ernstig zieke Hugo moet huurwoning verlaten en kan nergens heen: ‘Hij heeft niemand meer’

Hugo krijgt enkel zorgen van Lisa, een goede vriendin. Zij zorgt inmiddels een jaar 24/7 voor hem. Maar de situatie is onhoudbaar, gaf Lisa eerder al aan bij Hart van Nederland.

Kastje naar de muur

De man verblijft momenteel in Overveen, maar staat nog ingeschreven bij de gemeente Amsterdam, waar hij vroeger woonde. Dat maakt de situatie des te complexer: Hugo wordt van het kastje naar de muur gestuurd. ”Het is weer zo’n geval van iemand die weer tussen wal en schip valt”, aldus Kamerling. ”De bureaucratie vermorzelt zo bijna iemand. Dan is het tijd dat er iets gaat gebeuren.”

Artikel gaat verder onder de video:Tijd

Volgens de dokter is de gemeente Amsterdam verantwoordelijk, al lijkt Hugo die tijd niet te hebben. ‘’We weten ook dat Amsterdam geen flitsmogelijkheden heeft. Dat zou weleens een jaar of 2-3 kunnen gaan worden voor hij een plek heeft, dan is ie overleden”, zegt Kamerling over de bijzonder lastige situatie.

Dr. Kamerling wil de gemeente zelfs dwingen om in actie te komen. Hij wil de gemeente duidelijk maken dat dit een noodsituatie is. ”Daar moet de gemeente in het kader van de WMO dus wat mee doen.”

Kamerling heeft de gemeente inmiddels officieel in gebreke gesteld. Als Amsterdam niet binnen twee weken maatregelen neemt, stappen ze naar de rechter.

Om Hugo te helpen richtte Lisa een stichting op. Via de site www.helpsavehugo.nl staat hoe Hugo geholpen kan worden.