Misdaad

Dodental Sri Lanka loopt verder op, meer mensen opgepakt voor aanslagen

De Sri Lankaanse autoriteiten hebben tot dusver 24 mensen opgepakt vanwege de aanslagen in Sri Lanka. Het dodental door de bomaanslagen op hotels en kerken is ondertussen opgelopen naar 290, onder wie zeker 37 buitenlanders.

Zeker 500 mensen raakten gewond door de aanslagen.

Lees ook: Nederlands slachtoffer (54) Sri Lanka was met haar familie

Het terroristische geweld heeft onder meer het leven gekost aan een een Nederlandse vrouw van 54. ”Er worden ook nog negen buitenlanders vermist en er zijn 25 ongeïdentificeerde lichamen die vermoedelijk van buitenlanders zijn”, aldus het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Lokale terroristen met steun vanuit het buitenland’

De autoriteiten op Sri Lanka denken dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) de bloedige bomaanslagen van zondag uitvoerde. De extremisten kregen mogelijk steun vanuit het buitenland, zegt de regering.

De NTJ is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden. Een hoge politiefunctionaris zou recentelijk hebben gewaarschuwd dat de organisatie van plan was aanslagen te plegen. Sri Lanka is van plan internationale hulp te vragen bij het onderzoek. Er zijn aanwijzingen dat de ”lokale terroristen” steun kregen van buitenlandse terreurorganisaties, meldt het kantoor van president Maithripala Sirisena.

Noodtoestand

Sirisena gaat ook een landelijke noodtoestand uitroepen. Die moet maandag om middernacht van kracht worden. Veiligheidsdiensten krijgen dan meer bevoegdheden om mensen vast te zetten en te verhoren.

Lees ook: Reisadvies voor Sri Lanka aangepast: avondklok na aanslagen

De aanslagen hebben het leven gekost aan bijna driehonderd mensen, onder wie tientallen buitenlanders. De autoriteiten hebben inmiddels 24 mensen opgepakt. Zij behoren volgens een bron binnen de politie tot een ”extremistische groep”.

Waarschuwingen

De vicevoorzitter van de Moslimraad van Sri Lanka zegt zo’n drie jaar geleden al gewaarschuwd te hebben voor de NTJ. Vanuit die groep zou dodelijk geweld tegen niet-moslims zijn aangemoedigd.

Vicevoorzitter Hilmy Ahamed speelde naar eigen zeggen onder meer namen en gegevens door naar de autoriteiten. ”Ze hebben er niets mee gedaan. Dat is de tragedie”, aldus Ahamed in een interview met persbureau Bloomberg. Ahamed noemt het gedachtegoed van de NTJ ”extremistisch”, maar beklemtoonde ook dat niet alle leden geradicaliseerd zijn. Hij stelt dat de organisatie uiteenviel in splintergroepen, omdat individuele leiders los van elkaar zochten naar geldbronnen.