Politiek

Docent Universiteit Utrecht op non-actief gezet na Facebook-uitspraak: 'Volkert, waar ben je?'

De Universiteit Utrecht heeft de docent Corné Hanssen op non-actief gezet nadat hij onder een Facebook-artikel over FVD had opgemerkt: ‘Volkert waar ben je?’ Dat heeft de universiteit vrijdag laten weten. Op social media was er al langer ophef over de opmerking van de docent Geesteswetenschappen.

Eerder op de middag veroordeelde justitieminister Ferd Grapperhaus de oproep al. De bewindsman benadrukte dat politici in vrijheid en veiligheid moeten ”kunnen zeggen wat zij willen zeggen”.

De Universiteit Utrecht heeft na de ophef al aangegeven dat zij met Hanssen in gesprek willen gaan. ”Wij vinden dit een verwerpelijke opmerking waar de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand van neemt. Wij gaan in gesprek met de betreffende medewerker.” Dat vonden veel mensen niet genoeg. ”In gesprek met uw medewerker? Hij is een haatzaaier, hij roept op tot moord op een Nederlandse politicus. Deze man hoort achter slot en grendel!” Laat een andere Twitteraar weten.

Klachtenregen

Op Facebook en Twitter werd er met afschuw gereageerd op de opmerking van Hanssen. De universiteit ontving meerdere klachten over de opmerking van de medewerker. Het College van Bestuur zal een besluit nemen over de klachten en de eventuele sancties.

Een andere gebruiker had het volgende te zeggen: ”Een docent in Hoofddorp zit al 2 maanden thuis voor een opmerking over een profeet die nooit heeft bestaan en deze man krijgt een gesprekje?!”

Het bleef dus niet alleen bij een gesprekje. De man is tot nadere orde op non-actief gezet. De universiteit neemt met klem afstand van de opmerking van de docent.

Excuus

Hanssen heeft na zijn uitspraak niet alleen veel kritiek gekregen maar ook bedreigingen. Hij heeft nog geprobeerd om de situatie te sussen. Hij verwijderde zijn originele bericht en verving het met een excuus. Daarin liet hij weten de opmerking te hebben geplaatst ”in het heetst van de verkiezingsstrijd”. Het was volgens de docent niet allemaal zo bedoeld. ”Ik meende niet wat ik toen zei en neem er met klem afstand van”.

Lees ook: Forum voor Democratie zegeviert, grote klap voor coalitie

Omdat de bedreigingen maar bleven komen heeft Hanssen zijn Facebook-account gedeactiveerd. Ook is zijn foto en telefoonnummer van de universiteitssite gehaald.

De opmerking van de docent is een verwijzing naar Volkert van der G. die de politicus Pim Fortuyn doodschoot. De nabestaanden van Fortuyn zijn zwaar aangedaan. De familie gaat in elk geval een klacht indienen bij het universiteitsbestuur en overweegt ook juridische stappen.

ANP/Redactie