Misdaad

Dit weten we over de van drievoudige moord verdachte Thijs H.

De 27-jarige Thijs H. kwam woensdag in beeld als hoofdverdachte in twee moordonderzoeken in Den Haag en op de Heerlense Brunssummerheide. De politie maakte zijn volledige naam en foto bekend en waarschuwde de man niet zelf te benaderen. Woensdagavond laat werd H. opgepakt in Zuid-Limburg, waar hij veelvuldig verbleef.

Maar wie is hij? H. lijkt op het eerste gezicht een doodnormale jongen. Een ambitieuze, hoogopgeleide student met tal van hobby’s.

De TU Delft, waar Thijs H. vorig jaar studeerde, is geschrokken door de aanhouding van de man die wordt verdacht van het ombrengen van drie mensen. “Maar we mogen er verder niets over zeggen wegens de privacywetgeving”, aldus een woordvoerster van de universiteit.

‘Een hele normale student’

Een docent van de Hogeschool Zuyd omschrijft H. als “een hele normale student met een doorsneeprofiel”. De leraar zegt verrast te zijn door het verhaal dat H. verdacht wordt van het ombrengen van drie mensen. In het jaar dat de jongen op de hogeschool in Heerlen zat waren er volgens hem geen in het oog springende zaken. Naar verluidt zat H. op de hogeschool Zuyd om zijn propedeuse te halen zodat hij een universitaire opleiding kon gaan volgen.


Bestuursfoto Thijs H. van studentenvereniging Itiwnana

Nieuwsgierig en gedreven

Volgens het Linkedin profiel volgde H. in Delft vorig jaar een masterstudie Industrial Ecology. Hij werkt nog aan zijn scriptie. Daarvoor, van 2012 tot en met 2016, studeerde hij antropologie in Leiden. In 2012 haalde H. zijn propedeuse Social Work aan de Limburgse Hogeschool Zuyd. H. omschrijft zichzelf op Linkedin als “nieuwsgierig en gedreven” en wil zich graag ontwikkelen. Ook zegt H. dat hij een buitenmens is, met de hobby’s surfen, joggen en het pianospelen.

Parelloop

Vorig jaar liep H. in het Limburgse Brunssum mee in de Parellloop. Samen met zijn vader liep hij voor het advocatenkantoor waar zijn zus werkt. H. werkte hier zelf ook tussen 2010 en 2012.

Lees ook: Verdachte van drievoudige moord Thijs H. zit in beperkingen

Thijs H. woonde in Den Haag, naar verluidt aan de Hooikade. In Leiden was H. lid van de de studieverenging Culturele Antropologie. Van november 2016 tot oktober 2017 werkte hij als dataanalist bij de startup Eccentrade, dat sinds september vorig jaar niet meer bestaat.


Thijs H. tijdens een studentenfeestje

Door het lint

Arnold, de buurman van H., vertelt hoe de verdachte afgelopen zaterdag volledig door het lint ging. H. was zijn sleutels kwijt en zou uit frustratie de badkamerdeur in zijn woning aan de Hooikade in Den Haag hebben ingetrapt. “Hij was helemaal verwilderd, ik dacht dat hij dronken was,” vertelt Arnold tegen Omroep West. Rond dezelfde tijd zou H. in het Scheveningse bos de 56-jarige vrouw om het leven hebben gebracht, die daar haar hondjes uitliet.

Lees ook: Ruim dertig tips over dode vrouw (56) in Scheveningse bosjes Den Haag

H. woonde pas twee weken in het huis aan de Hooikade. In de twee keer dat Arnold en hij elkaar spraken, verliep het contact normaal. “‘Ik dacht: het is gewoon een studentje die in Den Haag komt wonen.” Woensdagavond deed de politie een inval in de woning, waar ze ‘s nachts bezig is met een sporenonderzoek. “Ik moest op mijn kamer blijven. Later hoorde ik dat het het iets met de moorden te maken had”, vertelt Arnold.

ANP/Redactie