Dit is waarom een dagje dierentuin zoveel duurder is geworden

Een dagje uit naar een pretpark, museum of dierentuin is wéér duurder geworden. Dat blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De toegangsprijzen voor dierentuinen zijn in de afgelopen vijf jaar met 17 procent het meest gestegen. Maar waarom worden de toegangskaarten steeds duurder?

Volgens Lisette de Ruigh van de Nederlandse Vereniging Dierentuinen is de prijsstijging deels te wijten aan het btw-tarief, dat is verhoogd van 19 naar 21%. “Dat moeten wij doorberekenen aan onze gasten,” aldus De Ruigh. Daarnaast wordt veel geld in de dierentuinen zelf geïnvesteerd. “De lat ligt heel hoog op het gebied van dierwelzijn, onze verblijven moeten groter worden. Dat vraagt om grote investeringen.”

Lees ook: Dagje uit wordt steeds duurder: prijzen musea en dierentuinen flink gestegen

De Ruigh is niet bang dat een dagje dierentuin straks alleen nog uitje wordt voor mensen met een goed gevulde portemonnee. “Daar ben ik helemaal niet bang voor. Dat heeft mede te maken met de acties die er zijn. We hebben ook een aantal samenwerkingen met een aantal gemeenten, dus ook voor minima zijn er mooie mogelijkheden om naar dierentuinen te gaan.”