Politiek

Dijkhoff doet oproep om morgen niet te gaan staken: 'Het punt is duidelijk'

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff roept mensen op dinsdag niet te gaan staken. Het openbaar vervoer ligt dan waarschijnlijk grotendeels plat door een staking, georganiseerd door de vakbonden om hun eisen voor een “fatsoenlijk pensioen” kracht bij te zetten. Hun punt is wel duidelijk. Een staking is niet nodig.”

“Ik raad mensen aan die willen gaan staken om zich te bedenken en niet te gaan staken. Hun punt is duidelijk, er wordt over gesproken. Dus om nou heel Nederland lastig te gaan vallen met een staking gaat je punt niet dichterbij brengen”, zei hij maandag tegen Hart van Nederland.

Lees ook: Carpoolen, logeren en thuiswerken om files door ov-staking te vermijden

Premier Mark Rutte zei te hopen dat “de overlast beperkt is”, maar haastte zich om toe te voegen dat hij “als premier niet over stakingen gaat”.

Pensioenakkoord

Aanleiding voor de staking voor de bonden is het uitblijven van een akkoord over de pensioenen. Onder meer over het verhogen van de AOW-leeftijd en vroeger pensioen voor mensen met zware beroepen worden werkgevers en werknemers het maar niet eens.

Lees ook: Kabinet is bereid om AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen

“Ik snap dat die stijging niet leuk is”, zei Dijkhoff over de AOW-leeftijd. “Maar we moeten onderkennen dat als we ouder worden, we allemaal wat langer moeten werken.”

Uitzondering voor zware beroepen

De discussie over een uitzonderingspositie voor mensen met zogenoemde zware beroepen, vindt hij lastig. “Dan moet je een lijst maken, waar uiteindelijk niet heel Nederland op staat.” Een beroep kan bijvoorbeeld ook mentaal zwaar zijn, maar als zo’n lijst te lang wordt “is het bedrag dat we daarvoor hebben niet genoeg”.

ANP/Redactie