Politiek

Dijkhoff over actievoerende leraren: 'Praten werkt beter dan staken'

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kan niet heel enthousiast worden over de leraren die nu alsnog gaan staken. “Er ligt nu heel veel geld voor de komende jaren. Je kunt daar beter mee aan de slag”, zegt Dijkhoff tegen Hart van Nederland.

Het kabinet besloot vrijdag 460 miljoen euro extra uit trekken om de problemen in het primaire- en voortgezet onderwijs aan te pakken. Vanuit de PO-raad werd er positief gereageerd op het extra geld. Ze noemden het een “mooi gebaar” en de lerarenstaking woensdag zou van de baan zijn.

Bedrag onvoldoende

Maar onder veel leraren was er onvrede over de beslissing om niet meer te gaan staken. Onderwijsbond Leraren in Actie vinden het bedrag onvoldoende en hebben aangekondigd toch te gaan staken.

Lees ook: Onderwijsbond Leraren in Actie gaan woensdag toch staken: ‘Toegezegd geld is een zoethoudertje’

Klaas Dijkhoff zegt dat staken een democratisch recht is, maar is het niet per se met de actievoerders eens. “We trekken serieus honderden miljoenen uit. Dan had ik wel gehoopt dat leraren zouden zeggen: ‘ook al willen we nog meer, daar kunnen we ook gewoon over praten aan tafel’. Dat werkt meestal beter dan staken. Dan kunnen de kinderen gewoon naar school en hoeven de ouders niks anders te regelen.”

Structureel meer geld

Leraren die wel willen gaan staken vinden vooral dat er structureel veel meer geld bij moet. Maar volgens Dijkhoff is er voor nu wel genoeg geld.

Lees ook: Algemene Onderwijsbond: geen staking komende woensdag

“Je kunt het nu voor de komende jaren oplossen. Volgens mij moet je dan eerst aan een oplossing beginnen en dan kun je – terwijl je daar aan werkt – zien wat er nog tekort schiet. En dan kun je het daar ook weer over hebben”, aldus de VVD-fractievoorzitter.