Dieren

Dierenbescherming pakt broodfokker Deventer aan, honderd honden weggehaald

Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben bij een broodfokker in Deventer honderd honden van verschillende rassen weggehaald.

Bij de controle werden eind februari tal van misstanden vastgesteld. meldt de Dierenbescherming dinsdag. Ook had hij niet de benodigde papieren op zak.

Slechte verzorging

Veel dieren waren er niet goed aan toe. Diverse honden kampten met onverzorgde en ontstoken wonden. Ook hadden dieren pijnlijke heupproblemen, een onverzorgde en vervilte vacht en afwijkende ontlasting. Uit onderzoek van de ontlasting bleek dat er honden zijn die Giardia onder de leden hebben, een erg schadelijke darmparasiet.

De verblijven waren ernstig vervuild en de constructie van de meeste verblijven was niet op orde. Er staken scherpe delen uit waaraan de dieren zich konden verwonden. Ook hing er een sterke ammoniakgeur.

Bang voor mensen

Een tevens ingeschakelde dierdeskundige stelde vast dat het sociale welzijn van alle aanwezige honden zeer slecht was. De honden vertoonden veel stress. Dit bleek uit gedrag als wegkruipen, urineren, braken en afreageren op waterbakken of hekwerk. Bij met name de jonge honden leek geen sprake van enige socialisatie.

Veel honden vertoonden grote angst voor mensen. Het uitlezen van een chip bij de honden was in veel gevallen zelfs niet mogelijk.

Rassen

De honden, onder meer Rhodesian Ridgebacks, Labradors, Witte Herders, Jack Russels en verschillende kruisingen hiervan, zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in bewaring genomen. Zij worden ondergebracht op een opvangadres waar de viervoeters verder onderzocht en verzorgd worden.

Het Openbaar Ministerie in Zwolle werkt er aan om de fokker te laten stoppen met zijn bedrijf. Voor de bovenstaande feiten is er een proces verbaal opgemaakt voor de man.

ANP/Redactie