112

Dierenactivisten verstoren show Efteling vanwege 'dierenmishandeling'

Een groep dierenactivisten heeft zondagmiddag een riddershow van de Efteling verstoord. Ze sprongen het speelveld op en lieten borden zien met daarop ‘Efteling, wij accepteren geen dieren in shows’.

Bezoekers moesten de arena verlaten en de demonstranten zijn overgedragen aan de politie. Ze worden verdacht van verstoring van de openbare orde en/of huisvredebreuk en mishandeling van een persoon.

“Onze dochter van 6 was erg geschrokken: ‘Waarom doen die grote mensen dat nu?’, vertelt Judith de Hoog die bij de show aanwezig was.

‘Schande’

De show is al langer gesprek van de dag. Eerder spraken de actievoerders er al schande van. Zo liet Leonie Gerritsen op Twitter weten:  “Het dekje van een paard in de hens steken en het door een arena laten galopperen. Voor entertainment. Schande dat dit gebeurt.” De ophef leidde zelfs tot Kamervragen door de Partij voor de Dieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft onderzoek gedaan naar de show, maar laat weten dat alle regels worden nageleefd en dat de Efteling gewoon door kan gaan met de shows.

Shows ‘must go on’

“Wij vinden het heel vervelend, vooral voor de gasten die met hun familie genieten van een dagje uit”, zei een woordvoerster van de Efteling. De shows later op de middag gingen wel gewoon door volgens het schema.